A paradicsomot leturmixoljuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, a zsíron megdinszteljük, beletesszük a fokhagymát is, majd az összemixelt paradicsomot hozzáöntjük és kisebb fokozaton hagyjuk rotyogni.
A sonkát kisebb darabokra aprítjuk, (nem kell túl kicsire), majd ezt is a paradicsomalaphoz adjuk, sózzuk, (vegyük figyelembe, hogy mennyire sós a sonka) borsozzuk, beleszórjuk a fűszereket. Ha a paradicsom nagyon savanyú, akkor egy csipet cukrot, vagy pici édesítőt tehetünk bele. Lefedjük és készre pároljuk. (kb. 10 perc)
A tésztát a csomagoláson található előírás szerint enyhén sós, lobogó, forró vízben kifőzzük és leszűrjük. Egy tálba tesszük, ráöntjük a kész szószt, bőségesen megszórjuk reszelt sajttal, majd melegen tálaljuk.