A sonkás-krumplis pogácsa tésztájához a burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és megfőzzük, majd áttörjük, és hagyjuk hűlni.
Az élesztőt egy pici cukorral langyos tejben vagy vízben felfuttatjuk.
A lisztet a burgonyával, a tojással, egy csapott kávéskanál sóval, egy csipet borssal és az élesztővel összeállítjuk, majd közepes keménységű tésztává dolgozzuk.
Langyos helyen negyedóráig kelesztjük, kinyújtjuk, megkenjük olvasztott zsírral és megszórjuk a felvagdalt sonka egynegyedével. Összehajtjuk, 15 percig pihentetjük. Ezt a műveletet még egyszer megismételjük. Utoljára ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és felvert tojással megkenjük a tetejét.
Kizsírozott tepsibe rakjuk, és közepes hőfokon megsütjük.