Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sonkás kígyó-kenyér partira

MME MME
90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 12-14 golyóhoz + 1 nagyobb a kígyó fejének:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 teáskanál cukor
  • 2,5 dl langyos tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 10 dkg füstölt sonka
  • A kenéshez:
  • 1 tojássárgája
  • A díszítéshez:
  • 6 szem mini paradicsom
  • 6 szem mini mozzarella
  • 6 szem magozott olajbogyó
  • 6 darab fetakocka

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet tálba szitáljuk. Az élesztőt meleg cukros tejben felfuttatjuk. 15 percig pihentetjük. A vajat a tojással együtt a liszthez keverjük, és alaposan kidagasztjuk. Letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.

A sonkát kis kockákra vágjuk, és a megkelt tésztába dolgozzuk. A masszából bucikat formázunk, ebből az egyik legyen kicsit nagyobb, ez lesz majd a kígyó feje. A bucikat kígyóvonalban sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. A tojássárgájával megkenjük a kígyót. A kanyarulatokban levő bucikat kicsit bevágjuk, a fejre olívabogyóból szemet készítünk, és még 15 percig kelesztjük.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, és aranybarnára sütjük a kígyót.

Közben kis nyársakat készítünk. Fogvájóra 1-1 mini paradicsomot és mini mozzarellagolyót, illetve 1-1 szem olajbogyót és fetakockát szúrunk (de a szakácsra bízzuk a párosítást!). A nyársakat a kész kenyérkékbe szúrjuk.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss