hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Somlói galuska szarvasgombával

90 perc
mester
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 15 tojás
  • 30 dkg cukor
  • 30 dkg finomliszt
  • 2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
  • 4 evőkanál darált dió
  • 15 dkg pirított dió
  • A sziruphoz:
  • 20 dkg cukor
  • 15 dkg mazsola
  • 4-6 cl barna rum
  • 2 dkg szarvasgomba
  • A krémhez:
  • 4 dl tej
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 4 dl tejszín
  • 40 dkg cukor
  • 6 tojás
  • A csokiöntethez:
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg kakaópor
  • 5 dkg margarin

Elkészítés

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A lisztet a tojásokkal és a cukorral alaposan kikeverjük, és a tésztát 3 részre osztjuk. Az elsőt elkeverjük a kakaóporral, a másodikat a darált dióval, a harmadikat simán tartjuk. Mindhárom részt külön sütőpapírra lapformára kenjük. A lapokat ezután tepsire tesszük, és 8-10 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.

A sziruphoz a cukrot 4 dl vízzel összeforraljuk, a mazsolát rövid ideig főzzük benne, majd leszűrjük és félretesszük. Ha már kihűlt, a sziruphoz keverjük a rumot és az apróra vágott szarvasgombát (egy kevés szarvasgombát tegyünk félre a díszítéshez!).

A krémhez a tejet feltesszük forrni. A pudingport a tejszínnel, 12 dkg cukorral és a tojások sárgájával simára keverjük, majd lassan kevergetve hozzáadjuk a forró tejhez, és sűrűre főzzük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a forró pudinghoz keverjük.

A piskótalapokat leszedjük a sütőpapírról. Alulra fektetjük a diósat, meglocsoljuk a szirup 1/3-ával, megszórjuk a mazsola felével, rákenjük a vaníliakrém egyharmadát, végül megszórjuk az apróra vágott pirított dió egy részével. A tetejére helyezzük a kakaós piskótalapot, újabb réteg szirupot, mazsolát, krémet és diót teszünk rá, majd ráhelyezzük a sima piskótalapot, végül ráöntjük a maradék szirupot és krémet, és az egészet néhány órára hűtőbe tesszük.

A csokiöntethez a cukrot a kakaóport és a vajat 4 dl vízzel összeforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Tálaláskor a sütemény tetejére öntjük, és a félretett szarvasgombával díszítjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss