Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Somlói galuska muffin

15 perc
egyszerű
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • Alaptésztához:
  • 15 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 2 darab tojás
  • 15 dkg liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 2,5 dl tej
  • 1 darab reszelt citrom héja
  • 5 dkg darált dió
  • 1,5 dkg holland kakaópor
  • Vaníliakrémhez:
  • 2,5 dl tej
  • 1/2 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 evőkanál cukor
  • 3 dkg margarin
  • 15 dkg rumba áztatott mazsola
  • 1 ízlés szerint vanilia aroma
  • 4 dkg cukor
  • 1 csomag vaniliás cukor 2 kávéskanál rum vagy rumaroma
  • 2 evőkanál baracklekvár
  • 1 dl víz
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • Csokoládé öntethez:
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 9 dkg cukor
  • kevés víz
  • 0,5 dl rum vagy rumaroma
  • 5 dkg margarin
  • 2-3 dl tejszínhab

Elkészítés

  1. Elkészítjük a vaníliakrémet: egy bögrében csomómentesre keverjük a pudingport a cukorral és egy kevés langyos tejjel. A maradék tejet alacsony hőfokon felmelegítjük, majd hozzáadjuk az elkevert pudingport. Tovább főzzük, majd amikor sűrűsödni kezd, hozzá keverjük olvadásig a vajas margarint, majd belekeverjük a beáztatott, lecsepegtetett mazsolát.
  2. Egy nagy tálban habosra keverjük a puha vajas margarint a cukorral és a vanillincukorral, majd hozzá hozzá egyenként a tojásokat és simára keverjük.
  3. Hozzá adjuk a sütőporral és sóval elkevert lisztet, és folyamatos keverés mellett - tejjel felöntve - homogén tésztává alakítjuk.
  4. A tésztát ekkor elfelezzük. Az egyik feléhez hozzá keverjük a citromhéjat és a darált dió felét, a tészta másik feléhez pedig hozzá szitáljuk a kakaóport, így nem lesz csomós, majd szintén egyenletesen elkeverjük.
  5. Papírkapszlival bélelt muffinsütőbe kanalazunk egy kanál csokis tésztát, mellé egy kanál diósat, megszórjuk dióval, rákanalazzunk egy kanál vaníliakrémet, majd befedjük egy-egy kiskanál csokis, illetve diós tésztával.
  6. Fontos, hogy csak 3/4-ig töltjük meg a formát. A maradék diót rászórjuk a muffinok tetejére (kicsit tegyünk félre a végső díszítéshez), majd 180 fokra előlmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
  7. Elkészítjük a szirupot: a hozzávalókat pár perc alatt felforraljuk, majd félre tesszük hűlni.
  8. A kész, lehűlt muffinok közepébe egy kis lyukat vájunk, beleöntünk egy kevés szirupot, majd állni hagyjuk, amíg elkészítjük a csokoládéöntetet.
  9. A csokoládéöntethez az összetört csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, tovább hevítjük a vízzel, a cukorral és a rummal forrásig, majd fényesre keverjük a vajas margarinnal. Végül lehűtjük szobahőmérsékletűre.
  10. Tálaláskor a csokoládéöntet a muffinok tetejére locsoljuk, teszünk rá egy adag tejszínhabot, majd vékony csokoládécsíkokat csurgatunk a tetejére, és megszórjuk a maradék darált dióval. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss