Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sokbabos egytálétel marhahússal - Zsolttól

E heti ajánlatom egy lélekmelegítő, tartalmas babos egytálétel. Én kakastaréjjal szeretem, de ezt akár el is hagyhatjuk, tekintettel a gyengébb idegzetűekre.
Az egytálételek dicsérete

Ha van egy jó kis húsos alapunk, például bármilyen pörkölt, azt könnyen és gyorsan alakíthatjuk át jóízű egytálétellé. Ehhez nem kell más, csak néhány zöldség és fűszer. Kísérletezzetek bátran, akár idényszerűen változtatva, mivel a marhahús sok mindennel párosítható.

Rakhatunk bele pacalt, belsőségeket, kakastaréjt, kakasherét, hogyha pedig az ázsiai ízek felé kanyarodunk, akkor a hagyományos fokhagyma, gyömbér, chili, szecsuáni bors, pirított szezámmag, szezámolaj tűnik jó választásnak. A zöldségféléket érdemes úgy belefőzni, hogy ne főjenek szét, így tálaláskor jobban élvezhetjük a színkavalkádot is. Továbbá élettani hatásukat is megőrzik így, ami szintén fontos. Kedves barátom, Kurunczi Józsi grill világbajnok kedvence például a marhapörkölt pacallal és 18 hónapig érlelt parmezánnal.

Gazdag egytálétel sokféle babbal, marhahússal, mungóbab csírával vagy kakastaréjjal

Hozzávalók 8 személyre:
2 evőkanál zsír
80 dkg marhalábszár
30 dkg kakastaréj vagy 10 dkg mungóbab csíra
1 fej fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál paradicsompüré
1 dl vörösbor
1 mokkáskanál Erős Pista
2 db babérlevél
1 dl balzsamecet
10 dkg tarkabab
10 dkg sárgabab
10 dkg zöldbab
1 sárgarépa
2 szál angolzeller
4 szál zöldhagyma
2 dkg sitake gomba (szárított)
1 db piros kaliforniai paprika

Elkészítés: 1. A marhalábszárat vékony szeletekre vagy darabokra vágjuk. Pörkölthöz hasonlóan elkészítjük, csak paprika nélkül. (Zsíron megfuttatjuk a hagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a húst, ha a hús kicsit megpirult, belekeverjük a paradicsompürét, lepirítjuk, majd felöntjük a vörösborral, ismét lepirítjuk, időnként kevés vízzel felöntjük, Erős Pistával, sóval, borssal ízesítjük.)

2. Másik edényben, sós vízben külön megfőzzük a szárazbabokat a babérlevéllel.

3. Amikor már háromnegyedig kész a marha, hozzáadjuk a babokat és az apróra vágott, megtisztított zöldséget. Sóval, borssal és balzsamecettel fűszerezzük.

4. Köretként tarhonyát, nokedlit, tésztát adhatunk hozzá, esetleg rizst.

Tippek:

1. Ha hosszabb lére engedjük, akkor akár tartalmas leves is lehet.
2. Delikát üzletekben különleges szárított babkeverék is kapható, azt is használhatjuk.

Változatok:

Kakastaréjjal: amikor háromnegyedig kész, akkor mehet bele a kakastaréj is.
Mungóbab csírával: a tálaláskor a csírával megszórjuk.

Elkészítés: 1 óra 30 perc
Fogyasztható: azonnal

A borjúlábszár és a babok felmagasztalása

Miért vegyünk borjúlábszárat? A borjúlábszár a szerkezete miatt különösen jó az e fajta ételekhez, tele van inakkal és enyvanyaggal, így a pörköltek, raguk sokkal szaftosabbak, ízletesebbek lesznek.

És miért együnk babot? A bab fogyasztása - magas tápértéke és fehérjetartalma miatt - elsősorban télen javasolt. 40-50 % keményítő tartalma mellett feltűnően sok, 22-35 % fehérjét (legumin) is tartalmaz. A szárazbab fehérjetartalma tízszerese a burgonyáénak, háromszorosa a kenyérének, de magas ásványi anyag tartalma is. Mindenkinek ajánlom, főleg azoknak, akik kemény fizikai munkát végeznek.

Fontos kiegészítés a recepthez: a kakastaréjokat mindig elő kell főzni (kb. 20 perc), és utána  kell megtisztítani az esetleges tollaktól és egyebektől. Ezt követően kell az egytálételhez adni, ha az már háromnegyedik megfőtt.

Ezek is érdekelhetnek

Friss