Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Soha ne dobd ki a spárgavégeket! Ez az oka!

default user icon
MME
Itt a spárgaszezon, főzhetjük, párolhatjuk, süthetjük a sípokat ízlésünk szerint. De mi legyen a zöldség végével? A receptek többsége ugyanis úgy kezdődik, hogy ezeket a fás részeket távolítsuk el, a további felhasználásról nem esik szó – pedig igazán ízletes levest készíthetünk ezekből a spárgadarabokból is.

A spárga végei eddig a kukádban landoltak? Ideje, hogy változtass ezen! Ugyan általánosan elfogadott, hogy a szálas, kemény részek nem igazán használhatók semmire, sőt megkeseríthetik az ételt, ennek az állításnak némileg ellentmond, hogy egyre többen főznek "spárga-vég mentő" levest. Próbáld ki te is!

KINCS A "SZEMÉTBŐL"

A spárgának ez a része valóban nehezen rágható, szálas, így nem alkalmas arra, hogy egészben fogyaszd. Megfelelően elkészítve – azaz megszabadulva a szálaktól – nem kell kidobnod egy darabját sem a sípoknak. (Ha úgy látod, hogy egy csomag spárga kevés levesnek, bátran gyűjtögesd a végeket a fagyasztódban a spárgaszezonban és főzz levest akkor, ha már összegyűlt egy nagy adag.)

Akár frissen, akár fagyasztva használod fel, az elkészítés módja ugyanaz: tedd fel a spárgát annyi vízbe főni, amennyi ellepni. Kb. 40 perc alatt ezek a szálas darabkák megpuhulnak. Ezután jöhet a pürésítés: szűrőn addig passzírozd, amíg minden folyadék kimegy belőle, vagy hagyományos turmixgépben pörgesd át. Utóbbi esetben is át kell szűrnöd, mert a szálakkal a gép sem birkózik meg!

Ha kész a püréd, következhet az ízesítés: fokhagymát párolj meg olívaolajon, adj hozzá apróra vágott burgonyát és vöröshagymát. Pár perc után mehet hozzá a spárgapüré és ha szükséges, kevés víz. Ha a burgonya megpuhult, turmixold át a levest botmixerrel, adj hozzá citromlevet, sót és borsot. Krémesebb lesz a végeredmény, ha a végén tejszínt keversz hozzá.

Ezek is érdekelhetnek