Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4 nélkülözhetetlen zöldfűszer a konyhában

Petrezselyem, snidling, citromfű, majoránna - ízletesek, szépek, sőt, legtöbbjük gyógyhatással is bír! Egy-két cserép növényke a legkisebb konyhában is elfér - ideje beszerezni mindegyikből egy.egy tővel!
Petrezselyem

A magyar konyha egyik alapkövének számító fűszer Dél-Európából származik. Számos fajtája közül a két legismertebb az egyszerű és a fodros levelű. Utóbbi lédúsabb, vastagabb levelű, így turmixoláshoz ideális választás.
A háziasszonyok nem csak a konyhában „varázsolhatnak vele”: felhasználásával értékes bőrszépítő pakolásokat lehet készíteni, és már az ókorban is alkalmazták fájdalomcsillapításra.

FOGYNI AKARSZ? ÍME 14 ZAMATOS ZÖLDFŰSZER, AMI SEGÍT >>>
Citromfű

Nevét friss, citromra emlékeztető illatáról kapta ez az alvászavarok ellen is kitűnő növény. Készítsünk belőle teát, vagy tegyük fürdővizünkbe relaxáláshoz. A konyhában mártásokhoz, öntetekhez, gyümölcslevesekhez használjuk, de érdemes túróval elkeverve is kipróbálni. Melegebb napokon remek frissítő, ha házi limonádénkba csipkedünk leveleiből.

 

Majoránna

Az ókorban szent növénynek tartották, és a boldogság szimbóluma volt. Mára levesek, sültek elengedhetetlen ízesítője, de fűszervajak, olajok kiegészítőjeként is fenséges aromát ad. A szárított majoránnaszárak koszorúba fonva mutatós dekorációként szolgálhatnak.


Snidling

A metélőhagymaként is ismert növény íze a vörös- és a fokhagyma közötti, nagyon kedvelt, egész évben termő fűszernövény. Ám nem csak az ízéért érdemes fogyasztani: levelei magas vitamin-, ásványianyag- és illóolaj-tartalma miatt a népi orvoslásban is régóta használják. Immunerősítő, étvágygerjesztő és gyomorerősítő hatása serkenti az emésztést, ezért javasolják fogyasztását gyomorproblémák esetén. Sőt, a konyhakertben távol tártja más növényektől a levéltetveket és a gombás fertőzéseket.

Ezek is érdekelhetnek

Friss