hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Slambuc

MME MME
7 5/5
120 perc
bonyolult
olcsó
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy bográcsban (vasfazékban) kiolvasztjuk a kockára vágott szalonnát, és megpirítjuk. A keletkező tepertőt, ha úgy gondoljuk, kiszedjük vagy benne hagyjuk.
  2. A kis kockákra vágott krumplit beletesszük a bográcsba, és felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Felforrás után megsózzuk. Amikor a krumpli megpuhult, az összetördelt tésztát óvatosan a tetejére tesszük, és annyi vizet pótolunk, hogy kb. 1-2 cm víz legyen a tészta felett.
  3. Lassú tűzön egészen addig főzzük, amíg a leve elfő. Ha szükséges, néha oldalirányba megmozgatjuk a bográcsot. Amikor elfőtte a levét, akkor a krumplit a tésztával összekeverjük. Ezek után jön a lényeg, a forgatás.
  4. A krumplis-tésztás massza alját kicsit megpirítjuk, a bográcsot a tűzről levesszük, majd megpróbáljuk rázogatva megforgatni az ételt úgy, hogy az alsó, pirult rész felülre kerüljön. Először nem könnyű művelet, de bele lehet jönni. Ezt a forgatást addig ismételjük (kb. 1-2 percenként), amíg az egész étel színt kap, pirult lesz. A népi mondás szerint legalább 32 fordítás kell, de néha ennél azért többre van szükség.
  5. A kész étel pirult színű, és labdaformára összeáll. Ha az elején kivettük a tepertőt, tálaláskor tetszés szerint a slambuc tetejére rakjuk.

Ezek is érdekelhetnek