hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Skót narancslekvár

120 perc
egyszerű
megfizethető
6 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A narancsokat forró vízzel lemossuk, majd a tetejüket és az aljukat leszeljük. Ezután a félbevágott gyümölcsök levét kifacsarjuk. A sárga héjon maradt fehér részeket teáskanállal lekaparjuk, és a citrusprésben visszamaradt hártyákkal együtt egy kb. 30 x 30 cm-es gézdarabba kötjük.
  2. A kifacsart gyümölcsök sárga héját negyedeljük, majd egyforma csíkokra metéljük. A gézcsomaggal, valamint a narancslével együtt nagy tálba tesszük, és felöntjük 2 l hideg vízzel, vagy amennyi ellepi. Letakarva 24 órát, de legalább egy éjszaka áztatjuk, hogy a keserű ízt elvegyük.
  3. Másnap a tál tartalmát átöntjük egy vastag aljú edénybe, majd fedő alatt, lassú tűzön felforraljuk. Ezután közepes tűzön besűrítjük a 2/3-ára kb. 2 óra alatt. Akkor jó, ha a megpuhult narancshéj nyomásra kettétörik, de nem mállik szét. Ekkor a gézcsomagot kiemeljük, és az edény falához szorítva kinyomkodjuk belőle a kocsonyás pektint. (A felúszó fehér massza forralás és keverés hatására feloldódik.)
  4. A citromlét, a cukrot és a sót az edényben maradt héjdarabokhoz adjuk. Ezután a lekvárt nagy lángon forraljuk kb. 15 percig, amíg már nem habzik. Közben kevergetjük, hogy a cukor teljesen feloldódjon. Végül félrehúzzuk, és néhány percig állni hagyjuk, hogy a héjdarabok lejjebb szálljanak a tetejéről. Így könnyebb lesz az előkészített üvegekbe tölteni.

Narancslekváros receptek >>>

Bővebben a citruslekvárokról >>> 

A lekvár állagát behűtött kistányérra cseppentve tesztelheted. Akkor jó, ha kb. 1 perc múlva hártyásodni kezd a teteje. Ne főzd tovább a kelleténél, mert túlságosan édes lesz! Úgy nyerheted ki a legtöbb pektint, ha a kiemelt gézcsomagot 5-10 percig állni hagyod egy tányéron, majd a gézen megjelenő zselészerű anyagot lekapargatod. Ezután a kinyomkodott csomagot tedd vissza edénybe, és ismételd meg a műveletet.

Ezek is érdekelhetnek

Friss