Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletesen omlós a sertésszűz!

default user icon
MME
A sertés legnemesebb része ugyanolyan értékes, mint a marhánál a bélszín. Csak izomszövetet tartalmaz, inakat nem. Egyben és szeletnek is gyorsan, sokféleképpen elkészíthető, de alacsony zsírtartalma miatt könnyen kiszárad, ha nem vigyázol.

Egy ropogósra pirított kéreg, egy finom töltelék vagy egy szalonnából, esetleg tésztából készített burok még változatosabbá teszi, ráadásul megakadályozza, hogy a nedvek kiszökjenek belőle.

Ezekre figyelj vásárláskor

Az omlós sülthöz vezető út a hentesél vagy az élelmiszerbolti hűtőpultnál kezdődik. Viszonylag drága alapanyagról van szó, ezért alaposan vizsgáld meg a húst, mielőtt kifizeted.

Nézd meg a színét! Minél fiatalabb volt az állat, annál világosabb a húsa, és annál kevesebb munkát igényel az elkészítése. Szép rózsaszín, sima felszínű, nem nyálkás szűzpecsenyét válassz. (Az esetleges hártyát otthon könnyen leszedheted róla.) Előrecsomagoltat csak akkor vegyél, ha sértetlen a fóliája. Teszteld a húst az ujjaddal: ha nyomásra bemélyed, akkor már több napja várakozik az üzletben. Hagyd ott akkor is, ha levet engedett!

Otthoni tárolás

A kicsomagolt szűzpecsenyét felhasználásig tartsd a hűtőben. A valóban friss (nem kellemetlen szagú és tapintásra nem szivacsos) húst 2-3 napig tárolhatod. Ennél későbbi feldolgozás esetén megmosva és szárazra törölve tedd mélyhűtőtasakba, majd a fagyasztóba. Elkészítés előtt a normál hűtőtérben hagyd kíméletesen kiolvadni egy éjszaka alatt. (Vészhelyzetben a mikró kiolvasztó funkciójához folyamodhatsz.)

Hártyázás, darabolás

A megmosott, leszárított szűzpecsenyéről fejtsd le a hártyát egy éles, hegyes végű és hosszú pengéjű késsel. Ezután tetszés szerint feldarabolhatod a húst, ha nem egyben sütöd. A vaskos első részéből és az egyenletesen vastag közepéből vékony szeleteket vagy 4-5 cm-es érméket vághatsz serpenyőben sütéshez. (Ezeket baconnel körbetekerheted, vagy az ujjaiddal finoman laposabbra nyomkodhatod.) Az elvékonyodó végét kockákra vághatod raguhoz vagy fondühöz.

Sütés előtti fűszerezés, marinálás

Elkészítés előtt 2 órával vedd ki a húst a hűtőből, és tányéron hagyd felmelegedni szoba-hőmérsékletűre.

Hirtelensültekhez tökéletesen elég egy kevés (tengeri) só és bors, de lassan sütés esetén a gazdagabb íz érdekében – vagy idősebb darab hús porhanyósabbá tételéhez – érdemes marinádot készíteni. Ehhez keverj pácot jó minőségű olajból (olívából, napraforgóból vagy repcéből), valamint friss vagy szárított fűszernövényekből, és helyezd bele a húst legalább 1-2 órára. Ennek letelte után itasd le konyhai papírtörlővel. Így elkerülheted, hogy sütéskor a fűszerek keserűre égjenek.

Egyben sütnéd?

Pirítsd kérgesre a húst felhevített serpenyőben, majd süsd tovább a 80 fokra előmelegített sütőben alacsony hőmérsékleten legalább 1,5 órát.

Éhes a család? A serpenyőben hirtelen körbepirított húst csomagold alufóliába, majd tedd be a 150 fokos sütőbe kb. 10 percre. A sütőből kivéve hagyd pihenni 5-10 percig.

Ha biztosra akarsz menni, szerezz be egy maghőmérőt az ellenőrzéshez. Kb. 58 foknál a sertésszűz biztosan átsült, de a belseje még rózsaszín. Ha jobban átsütve szereted, várd meg, hogy a mutató elérje a 65 fokot.

Megtöltenéd?

Kérd meg a hentest, hogy vágjon a sertésszűzbe alagutat a töltelék számára (mint a dagadónál). Ha van otthon megfelelő késed, akkor magad is elvégezheted a műveletet. Óvatosan szúrj a hús egyik végének közepébe egy hosszú, hegyes pengét, majd vezesd tovább a belsejében. Végül az ujjaddal tágítsd ki a nyílást, hogy csöves habzsákból belenyomhasd a tölteléket.

Könnyebb, ha a hosszában felvágott szűzpecsenyét szétnyitod, mint egy könyvet, majd kiklopfolod, és megkened pl. pestóval. A végek behajtása után tekerd fel a húst, és rögzítsd konyhai zsineggel.

A bármelyik módon megtöltött szűzpecsenyéket jól pirítsd körbe serpenyőben, végül süsd a 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig.

5 elkészítési tipp

1. Serpenyőben

A lehártyázott szűzpecsenyét vágd fel 1,5-2 cm vastag érmékre, majd kevés forró olajon vagy vajon süsd meg oldalanként 4-5 perc alatt. Végül pihentesd alufóliába csomagolva 5-10 percig.

Vagy a kb. 1 cm-esre vágott szűzérméket 1 ek forró olajon süsd 10 másodpercig, majd fordítsd meg, és süsd kérgesre kb. 1 perc alatt. Végül ismét megfordítva süsd készre a másik oldalt is. Csak a tányéron sózd meg!

2. Tejfölös szószban

A lehártyázott sertésszüzet vágd kb. 3 cm-es szeletekre, hintsd meg sóval, borssal, és süsd egy lábosban felhevített 2 ek olajon oldalanként 3-4 percig. Ezután vedd ki, és a visszamaradt zsiradékon fonnyassz meg 1 csokor felkarikázott újhagymát. Öntsd fel 3 dl zöldségleves-alaplével, dúsítsd 2 ek tejföllel, és ízesítsd sóval, borssal. Tedd bele húst, és melegítsd össze 5 perc alatt.

3. Római tálban

A lehártyázott és egyben hagyott húst dörzsöld be sóval, borssal, majd fektesd az előzőleg beáztatott agyagedénybe. Önts alá 3 3/4 dl fehérbort vagy alaplét, tedd rá a fedelet, és a 225 fokra állított sütőben hagyd párolódni kb. 60 percig.

4. Tésztaburokban

Ugyanúgy készül, mint a bélszín Wellington módra.

5. Mustáros kéregben

Turmixolj össze 4 dkg vajat, 2 dkg zsemlemorzsát, 3 ek magos dijoni mustárt, 1 gerezd fokhagymát és 12 tárkonylevelet sóval, borssal, majd kend folpakra. Hevíts fel serpenyőben 2 ek olívaolajat, és hirtelen süss körbe rajta egy lehártyázott, sóval, borssal meghintett szűzpecsenyét. Tedd át tűzálló tálba, oszlasd el rajta a mustáros pépet a folpak segítségével, és süsd a 200 fokra előmelegített sütőben alufólia alatt 12 percig, végül kitakarva grill fokozaton 3 percig.

Ezek is érdekelhetnek

Friss