Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső
> 90 perc
bonyolult
átlagos
8 adag
Hozzávalók
  • 1,5 kg nyers sertés köröm
  • 50 dkg füstölt tarja
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 tk őrölt bors
  • 20 szem szemes bors
  • 4 db tojás
  • 1 tk pirospaprika

Elkészítés

  1. A körmöket felaprítjuk kisebb darabokra, a tarját nagyobb kockára vágjuk, a hagyma a külső héját leszedjük, megmossuk.
  2. Veszünk egy nagy fazekat, belerakjuk a kocsonya hozzávalóit,és felengedjük kb 4 l hideg vízzel, sózzuk borsozzuk. (A sóval óvatosan, mert a tarja sós.) Lassú tűzön,kb. 3-4 órát főzzük, ha feljön a hab akkor leszedjük.
  3. Amíg fő a kocsonya, keményre főzzük a tojásokat, majd hideg vízbe tesszük - mert így könnyebben lejön a héja -, megpucoljuk és felszeleteljük.
  4. Ha megfőtt a köröm, leszűrjük. Minden kocsonyás tálba teszünk körmöt, tarját és szeletelt tojást. Rászűrjük a kocsonya levét, és hideg helyen, vagy hűtőben, 3-4 órán át hűtjük, hagyjuk megdermedni. Tálalásnál meghintjük borssal és pirospaprikával.

 

Megjegyzés

A kocsonya egy igazi téli étel. Főleg új év napján. Olyan mint karácsonykor a töltött káposzta. - Szekeres Lajosné Klári

Ezek is érdekelhetnek

Friss