Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Semmi szénhidrát és sok zsír – Hogy működik a ketogén diéta?

default user icon
MME
Egyél zsírban gazdag ételeket és fogyni fogsz! Röviden így jellemezhetnénk a népszerű ketogén diéta lényegét. De miről szól ez a diéta? Milyen egy mintaétrend, és milyen sztárok vannak oda a ketogén módszerért?

A közösségi oldalak végtelen lehetőséget adnak már az egészséges életmód eléréséhez. Válogathatunk a receptekből, edzéstervekből és követhetjük a legnépszerűbb fogyókúrákat. Az elmúlt egy évben a magyar internetezők a fogyókúrák közül a ketogén diétára kerestek a legtöbbször. Az Instagramon és a Twitteren is többmillió címkét találhatunk, ami a ketogén diétával kapcsolatos.

Mi a diéta lényege

A ketogén étrend magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú ételekre épül. A diéta lényege, hogy a szénhidrátok megvonásával arra kényszeríti a szervezetet, hogy zsírokból fedezze energiaigényét. A máj a zsírokat zsírsavakká és ketonokká bontja le, ezt a folyamatot hívják ketózisnak. A glükóz helyett a ketonok játsszák az „energiahordozó” szerepét. A napi kalóriabevitel 75-80 százaléka zsírokból, 15-20 százaléka fehérjéből, és 5-10 százaléka szénhidrátból áll össze. 

Amit tilos enni a diéta alatt

A ketogén diéta alatt tilos a cukor, a fehér liszt fogyasztása. Kerülendő a rizs, a hüvelyesek, gyökérzöldségek, a ketchup, a majonéz, a tésztafélék, müzlik és a gyümölcsök többsége is. A diéta alatt tilos az alkohol fogyasztása is.

Amit ehetsz a diéta alatt

A nagyon alacsony szénhidráttartalmú ételek mellett fogyaszhatsz magas fehérjetartalmú húsokat. Marhahúst, lazacot, csirkét, kolbászokat, sonkaféléket. Ehetsz sajtokat, tojást. Ügyelj arra, hogy egészséges zsírokat vigyél be a szervezetedbe, például olajos magvakkal, avokádóval. Sütéshez, főzéshez olíva- és kókuszolajat ajánlanak.

Mintaétrend

Reggeli: csirkemellsonka, paprika, főtt tojás vagy gombás omlett

Tízórai: bogyós gyümölcsök

Ebéd: avokádós lazacsaláta vagy csirkemellfilé brokkoli

Uzsonna: Olajos magvak

Vacsora: Sertésszelet zöldbabbal

Ismert emberek, akik követik ezt a diétát

Több híresség, színész, sportoló is a ketogén étrend szerint étkezik. Például Halle Berry, színésznő, Kourtney és Kim Kardashian valóságshow-szereplők, Adriana Lima, modell, Gwyneth Paltrow, színésznő, Daniel Ricciardo Forma-1-es autóversenyző és LeBron James kosárlabdázó.

Tanács

Mielőtt bármilyen diéta kezdel, kérdd ki kezelőorvosod, vagy egy dietetikus véleményét!

EZT A DIÉTÁT TARTJA ÉVTIZEDEK ÓTA CINDY CRAWFORD - ÍGY NÉZ KI MOST >>>

3 VARIÁCIÓ TOJÁSDIÉTÁRA >>> 

Még több diéta! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss