Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Selymes karfiolkrémleves bazsalikommal és parmezánnal

2 5/5
30 perc
egyszerű
olcsó
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 kis fej friss karfiol (kb. 35-40 dkg)
  • 1 db közepes lisztes burgonya (pl. Ella, kb. 15 dkg)
  • 1 kisebb fej salottahagyma (vagy ½ fej vöröshagyma)
  • 1 l zöldségalaplé
  • 1 csokor friss bazsalikom (ha csak szárított van otthon: 1 teáskanálnyi szárított)
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld
  • 1/2 citrom frissen préselt leve
  • 1,5 dl tej
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 1 evőkanálnyi frissen reszelt parmezán (vagy bármely kemény sajt)
  • kevés őrölt zsálya
  • frissen őrölt bors
  • rozmaring

Elkészítés

Elkészítés: A karfiolt alapos mosás után rózsáira bontom. A hagymát felaprítom, a krumplit meghámozom, apró kockákra vágom.

Olívaolajon üvegesre dinsztelem a hagymát, majd hozzáadom a nagyjából 1 cm-esre aprított burgonyát, a rózsáira szedett karfiolt. Hozzáadom a szárított fűszereket. Annyi zöldséglevessel öntöm fel, hogy bő 1 cm-rel ellepje a zöldségeket. Fedő alatt, közepes erősségű tűzön nagyjából 15-20 perc alatt puhára főzöm. Közben felaprítom a bazsalikomot, petrezselymet. A már szinte kész leveshez adom a tejet, majd lehúzom a tűzhelyről, és belepréselem a citrom levét, majd beleteszem az aprított bazsalikomot, petrezselyemzöldet, végül a parmezánt. Botmixerrel pürésítem.

Ha túlságosan sűrű lenne, zöldséglevessel javítok az állagán, kóstolás után, ha szükséges továbbfűszerezem, frissen tálalom!

Megjegyzés

A leves titka – a jó minőségű hozzávalókon túl – a fűszerezésben rejlik, érdemes megkóstolni.

További recepteket, fotókat és érdekességeket Habliliom blogjában találsz! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss