Sebestyén Márta nem egy konyhatündér, de a székelykáposztáról van egy vicces története - Videó

Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, világhírű előadóművész elárulta, hogy bár a zenében mindig megtalálja az „ízeket”, de ami a főzést illeti, ott már egészen más a helyzet.

A művésznővel a Magyar Zene Házában, a Dívák és Ikonok című kiállításmegnyitón beszélgettünk a gasztronómiai élményeiről, és bizony őszintén bevallotta, hogy ő nem egy konyhatündér, de mire nagymama lesz, mindenképpen szeretne megtanulni főzni.

„Csodálom a gasztronómiát”

„Az igazság az, hogy a családomat és az emberiséget is megkímélem attól, hogy én főzzek. A finomságokat természetesen nagyon szeretem, de inkább a teríték az én világom. Őszintén csodálom a gasztronómiát és a konyhaművészetet, és nagyon érdekes, hogy milyen közel állnak a népzenéhez a hagyományos ízek. Ez mindig nagyon érdekelt, minden utamon, akár itthon, akár külföldön jártam” – mesélte Sebestyén Márta.

Ez a világ legegyszerűbb székelykáposzta receptje

„A legelső néprajzi gyűjtésem során, még gimnazistaként eljutottam egy baranyai faluba, ahol akkoriban svábok, székelyek és magyarok is éltek. Az volt a feladat, hogy találjunk olyan embereket, akik érdekes történeteket, régi szokásokat mesélnek, énekelnek. Be is mentünk az egyik házba, ahol állítólag a bácsi szépen tudott énekelni. Ám, a felesége nagyon dühödten éppen hús klopfolt, ezért alkalmatlan volt a helyzet arra, hogy a férje énekeljen nekünk. Zavaromban azt kérdeztem tőle, hogy miként készül a híres székely káposzta? Akkor még nem tudtam, hogy annak semmi köze a székelységhez. Na, erre a bácsinak felcsillant a szeme, megpödörte a bajszát, és közölte: „Há megöntöm, s kész!” Azt hiszem ez a világ legfrappánsabb és legrövidebb székelykáposzta receptje” – mondta nevetve a világhírű előadóművész.

Egy nagymamának tudni kell főzni

A művésznő a Mindmegettének azt is elárulta, hogy azért van, akinek a kedvéért még ő is megtanulna főzni: „Ha lesz egy unokám, akkor össze kell kapjam magam, mert milyen nagyanyó az, aki nem tud a gyereknek készíteni egy kakaót? Egy nagymamának szinte kötelessége, hogy az unokáit finomságokkal kényeztesse, hiszen annak idején a nagyszüleink minket is a lehető legfinomabb ételekkel vártak haza.”

Borítókép: MMA/Walter Péter

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss