Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Scone: így készül a tejszínes-lekváros angol desszert

A scone nem más, mint az angol ötórai tea jelképe. Az Anne Russel bedfordi hercegnő által megálmodott és létrehozott, ma már nemzeti intézménynek számító köztes étkezés elengedhetetlen eleme a pogácsára emlékeztető édes sütemény, amely már a X. század óta az angolszász gasztronómia részét képezi.

A scone nem egy bonyolult finomság, valószínűleg azért nem is találkozunk vele túl gyakran, mivel nem rendelkezik hívogató külsővel és az alapanyagok, valamint az elkészítés módja sem kecsegtet egyedülálló gasztronómiai élménnyel. Ám az omlós tésztájú sütemény nem magában kell, hogy megragadjon minket. A scone-élmény nem lehet teljes friss tejszínhab vagy tejszínkrém és valamilyen lekvár, friss gyümölcs nélkül. Ebben a felállásban már valóban élményszámba megy a scone

 

LEMON CURD, AZ ANGOL CITROMKRÉM 

Az édes pogácsa otthoni elkészítése nem bonyolult. Az alap egy vajjal vagy más zsiradékkal készített, sütőporos tészta, amelyet ízesíthetünk vaníliával, kardamommal, egy kevés őrölt fahéjjal vagy szegfűborssal. A tésztát gazdagíthatjuk mazsolával vagy más aszalt gyümölccsel, a liszt egy résztét lecserélhetjük valamilyen darát csonthéjasra is. A viszonylag sűrű tésztát pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd sütőpapíros tepsire ültetve a 180-190 fokra előmelegített sütőben arany színűre sütjük.

A kész süteményeket rácsra ültetve hagyjuk kihűlni, majd reggelihez, uzsonnára, tízórai gyanánt vagy épp egy klassz ötórai tea mellé fogyasztjuk el.

A scone klasszikus gyümölcsének számít a málna, de eperrel, vagy más bogyós gyümölccsel is kínálhatjuk. Ha frissiben, melegen esszük, akkor jó minőségű házi vajjal is kitűnő, sőt egy másik angol klasszikussal is érdemes összehozni, s ez a lemon curd, a selymes és lágy citromkrém. Aki nem szereti a gyümölcsös ízeket, az se búsuljon, a scone-t nyugodtan ehetjük csokoládékrémmel, de különféle nugátokat, mogyorókrémeket és karamellkrémet is kenhetünk a scone tésztájára.

TRIFLE, AZ ANGOL KRÉMDESSZERT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss