Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Scolebrod (svéd briós)

120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 8 dkg porcukor
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 4 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 egész tojás
  • 1 darab tojássárgája
  • 1 teáskanál őrölt kardamom
  • A töltelékhez:
  • 3 evőkanál vaníliás krémpor
  • 2 dl tej (hideg)
  • A cukormázhoz:
  • 1 evőkanál citromlé
  • 3 evőkanál porcukor
  • kókuszreszelék (a forgatáshoz)

Elkészítés

Elkészítés: 1. A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelt tésztát készítünk, annyi különbséggel, hogy a kardamomot kis mozsárban porrá őröljük, így keverjük a lisztbe. Letakarva, meleg helyen, 1 óráig kelesztjük. Átgyúrjuk, ismét letakarjuk, és további fél óráig kelesztjük.

2. A tésztát átgyúrjuk, 12 egyenlő részre osztjuk, és gombócokká formáljuk. A gombócokat kissé kilapítjuk, közepükbe kis krátert mélyesztünk.

3. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és krémporból készült krémet tesszük a kráterbe.

4. 200 fokra előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük, ez kb. 10-15 perc.

5. A mázhoz egy tálba szitáljuk a porcukrot és a citromlevet. Ezzel bekenjük a kissé kihűlt sütik oldalát, és meghempergetjük őket kókuszreszelékben.

Megjegyzés

Húsvétkor el lehet kápráztatni vele gyereket, felnőttet egyaránt. Frissen a legfinomabb. Svéd specialitás, kicsit magyarosítva. - zsuzsamama56

Ezek is érdekelhetnek