Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Savas és lúgos ételeink

default user icon
MME
Régóta tudjuk, hogy egyes élelmiszerek savas, míg mások lúgos pH értékűek, a természetes egyensúly felborulása pedig betegségekhez vezethet. Mi savas és mi lúgos? Mivel ellensúlyozhatjuk az elsavasodást? Íme minden fontos tudnivaló!

Vérünk átlagos pH értéke 7,35-7,45 közötti tartományban mozog. Életmódunktól, így táplálkozásunktól függően ez az érték akár napról napra változhat, vele együtt pedig közérzetünk és egészségünk is. Optimális esetben szervezetünknek enyhén lúgosnak kell lennie ahhoz, hogy a különféle betegségekkel szembeni védekezés és az anyagcsere hatékonyan működjön. Amennyiben valaki túlságosan sok húst és keményítőt fogyaszt, szervezete elsavasodhat. Ennek következtében a létfontosságú szervek nem képesek megfelelően működni, és a test védelme meggyengül. A savasodás következtében a szervezet magából vonja ki a számára szükséges ásványi anyagokat (magnéziumot, kalciumot, nátriumot stb.), és ez a folyamat hosszú távon betegségek kialakulásához vezethet.

Sajnos napjainkban a legtöbb ember képtelen megoldani, hogy a hétköznapok rohanó tempójába valóban tartalmas étkezéseket iktasson, pedig ez az egészséges táplálkozás legfontosabb alappillére. Az ülőmunka, a mozgáshiányos életmód, a gyorséttermekben és büfékben bekapott szendvicsek tápérték szempontjából többnyire értéktelen falatok, amelyek nagymértékben elősegítik a szervezet elsavasodását. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy tudatosan figyeljünk az egészségünkre, és próbáljunk változtatni az életmódunkon.

Az elsavasodás lehetséges tünetei

  • állandó fáradság
  • gyenge immunrendszer
  • gyakori fejfájás
  • gyomor-, bél- és emésztési panaszok
  • mellkasi fájdalom
  • csúnya, színtelen, problémás arcbőr
  • narancsbőr

Testünk üzenetei

Ha kíváncsiak vagyunk rá, hogy szervezetünk mennyire savas vagy lúgos, vásároljunk lakmuszpapírt, és vizsgáljuk meg a nyálunkat! Ideális esetben a tesztcsíkon kék színt fogunk látni, ez azt jelenti, szervezetünk sav-lúg egyensúlya megfelelő. Amennyiben zöld szín jelenik meg az indikátoron, az arról tanúskodik, hogy a szervezetünk elsavasodott. Ez esetben minél előbb érdemes változtatnunk az életmódunkon. A sárga szín súlyos betegségekre utal, ha ezt látjuk a tesztcsíkon, a lehető leghamarabb keressük fel a háziorvost, és kérjünk teljes körű kivizsgálást.

Ahhoz, hogy egészségesek legyünk, meg kell találnunk a savas és lúgos pH értékek megfelelő egyensúlyát. Táplálkozáskutató szakemberek állítása szerint ez az arány a következő:

  • 80%-ban lúgos (zöldségek, gyümölcsök)
  • 20%-ban savas (keményítő, fehérje)

Ez az összeállítás az első pillantásra a legtöbb embernek nehézséget okoz, pedig csak egy kis változtatásra van szükség, ahhoz, hogy megfelelően táplálkozzunk.

Néhány jó tanács a megfelelő savbázis eléréséhez

  1. Törekedjünk rá, hogy fehérjét kizárólag zöldséggel fogyasszunk.
  2. Keményítők mellé szintén zöldségeket válasszunk.
  3. Gyümölcsöket önálló, kis étkezések részeként együnk.
  4. A zöldségek és gyümölcsök fele lehetőleg friss és nyers legyen, hiszen így tudunk a legtöbb vitamint és ásványi anyagot kiválasztani belőlük.
  5. A fehérjéket célszerű párolni, főzni vagy grillezni. Kerüljük a bő olajban való sütést.

Savasító élelmiszerek

Húsfélék: csirke, bárány, disznó, marha, borjú, halak
Édességek: torták, sütemények, csokoládé, cukor, méz, lekvár, szirupok
Zöldségek: spárga, gomba, savanyú káposzta, rebarbara, torma, karalábé, bab, borsó, lencse
Csonthéjasok: mogyoró, dió, mandula, kesudió, pisztácia
Gabonafélék: liszt, rozs, árpa, rozs, kukorica, liszt, hajdina, kukoricapehely
Tejtermékek: tejszín, vaj, margarin, túró, tejföl, sajt, gyümölcsös joghurt, író, valamint a tojás is
Italok: kóla, sör

Lúgosító élelmiszerek

Tejtermék: savó
Hüvelyesek: zöldbab
Zöldségek: fejessaláta, sóska, spenót, brokkoli, karfiol, cukkini, padlizsán, paprika, paradicsom, sárgarépa, burgonya, cékla, retek, hagyma, zeller, kelbimbó, káposzta, endívia, kömény, uborka, petrezselyem, cékla, szójabab, tök, sütőtök
Gabonafélék: köles
Italok: ásványvíz, ionizált lúgosvíz*, kakaó, kávé, tea, bor (*Ionizált lúgosvíz: A víz ionizációja során savas és lúgos víz jön létre. Utóbbi megköti a szervezetben lévő szabad gyököket, és lelassítja azok kémiai reakcióképességét. Így a méreganyagok elveszítik kártékony hatásukat.)

kerülendő savasító élelmiszerek

Sok olyan savasító élelmiszer létezik, amelyet büntetlenül fogyaszthatunk, ám léteznek olyanok, amelyeket jobb kerülni, vagy próbáljuk mással helyettesíteni.

  1. A fehér cukor erősen savasít, oxigénszegény környezetet teremt maga körül, gyengíti az immunrendszert.
  2. A kóla rendkívül magas savas kémhatással rendelkezik. (Egy pohár kóla savas kémhatását körülbelül tíz pohár ionizált lúgos víz tudja ellensúlyozni!)

Önmagában ezek kiiktatásával is nagyon sokat tudunk tenni az egészségünkért.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek