Vérünk átlagos pH értéke 7,35-7,45 közötti tartományban mozog. Életmódunktól, így táplálkozásunktól függően ez az érték akár napról napra változhat, vele együtt pedig közérzetünk és egészségünk is. Optimális esetben szervezetünknek enyhén lúgosnak kell lennie ahhoz, hogy a különféle betegségekkel szembeni védekezés és az anyagcsere hatékonyan működjön. Amennyiben valaki túlságosan sok húst és keményítőt fogyaszt, szervezete elsavasodhat. Ennek következtében a létfontosságú szervek nem képesek megfelelően működni, és a test védelme meggyengül. A savasodás következtében a szervezet magából vonja ki a számára szükséges ásványi anyagokat (magnéziumot, kalciumot, nátriumot stb.), és ez a folyamat hosszú távon betegségek kialakulásához vezethet.
Sajnos napjainkban a legtöbb ember képtelen megoldani, hogy a hétköznapok rohanó tempójába valóban tartalmas étkezéseket iktasson, pedig ez az egészséges táplálkozás legfontosabb alappillére. Az ülőmunka, a mozgáshiányos életmód, a gyorséttermekben és büfékben bekapott szendvicsek tápérték szempontjából többnyire értéktelen falatok, amelyek nagymértékben elősegítik a szervezet elsavasodását. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy tudatosan figyeljünk az egészségünkre, és próbáljunk változtatni az életmódunkon.
Az elsavasodás lehetséges tünetei
- állandó fáradság
- gyenge immunrendszer
- gyakori fejfájás
- gyomor-, bél- és emésztési panaszok
- mellkasi fájdalom
- csúnya, színtelen, problémás arcbőr
- narancsbőr
Testünk üzenetei
Ha kíváncsiak vagyunk rá, hogy szervezetünk mennyire savas vagy lúgos, vásároljunk lakmuszpapírt, és vizsgáljuk meg a nyálunkat! Ideális esetben a tesztcsíkon kék színt fogunk látni, ez azt jelenti, szervezetünk sav-lúg egyensúlya megfelelő. Amennyiben zöld szín jelenik meg az indikátoron, az arról tanúskodik, hogy a szervezetünk elsavasodott. Ez esetben minél előbb érdemes változtatnunk az életmódunkon. A sárga szín súlyos betegségekre utal, ha ezt látjuk a tesztcsíkon, a lehető leghamarabb keressük fel a háziorvost, és kérjünk teljes körű kivizsgálást.
Ahhoz, hogy egészségesek legyünk, meg kell találnunk a savas és lúgos pH értékek megfelelő egyensúlyát. Táplálkozáskutató szakemberek állítása szerint ez az arány a következő:
- 80%-ban lúgos (zöldségek, gyümölcsök)
- 20%-ban savas (keményítő, fehérje)
Ez az összeállítás az első pillantásra a legtöbb embernek nehézséget okoz, pedig csak egy kis változtatásra van szükség, ahhoz, hogy megfelelően táplálkozzunk.
Néhány jó tanács a megfelelő savbázis eléréséhez
- Törekedjünk rá, hogy fehérjét kizárólag zöldséggel fogyasszunk.
- Keményítők mellé szintén zöldségeket válasszunk.
- Gyümölcsöket önálló, kis étkezések részeként együnk.
- A zöldségek és gyümölcsök fele lehetőleg friss és nyers legyen, hiszen így tudunk a legtöbb vitamint és ásványi anyagot kiválasztani belőlük.
- A fehérjéket célszerű párolni, főzni vagy grillezni. Kerüljük a bő olajban való sütést.
Savasító élelmiszerek
Húsfélék: csirke, bárány, disznó, marha, borjú, halak
Édességek: torták, sütemények, csokoládé, cukor, méz, lekvár, szirupok
Zöldségek: spárga, gomba, savanyú káposzta, rebarbara, torma, karalábé, bab, borsó, lencse
Csonthéjasok: mogyoró, dió, mandula, kesudió, pisztácia
Gabonafélék: liszt, rozs, árpa, rozs, kukorica, liszt, hajdina, kukoricapehely
Tejtermékek: tejszín, vaj, margarin, túró, tejföl, sajt, gyümölcsös joghurt, író, valamint a tojás is
Italok: kóla, sör
Lúgosító élelmiszerek
Tejtermék: savó
Hüvelyesek: zöldbab
Zöldségek: fejessaláta, sóska, spenót, brokkoli, karfiol, cukkini, padlizsán, paprika, paradicsom, sárgarépa, burgonya, cékla, retek, hagyma, zeller, kelbimbó, káposzta, endívia, kömény, uborka, petrezselyem, cékla, szójabab, tök, sütőtök
Gabonafélék: köles
Italok: ásványvíz, ionizált lúgosvíz*, kakaó, kávé, tea, bor (*Ionizált lúgosvíz: A víz ionizációja során savas és lúgos víz jön létre. Utóbbi megköti a szervezetben lévő szabad gyököket, és lelassítja azok kémiai reakcióképességét. Így a méreganyagok elveszítik kártékony hatásukat.)
kerülendő savasító élelmiszerek
Sok olyan savasító élelmiszer létezik, amelyet büntetlenül fogyaszthatunk, ám léteznek olyanok, amelyeket jobb kerülni, vagy próbáljuk mással helyettesíteni.
- A fehér cukor erősen savasít, oxigénszegény környezetet teremt maga körül, gyengíti az immunrendszert.
- A kóla rendkívül magas savas kémhatással rendelkezik. (Egy pohár kóla savas kémhatását körülbelül tíz pohár ionizált lúgos víz tudja ellensúlyozni!)
Önmagában ezek kiiktatásával is nagyon sokat tudunk tenni az egészségünkért.