Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Savanyú a káposzta

default user icon
SB
Volt már veled olyan, hogy a hűtőben (neadjisten a kamrában lévő nagy káposztásbödönben) várakozó káposztára jártál, fejed hátrahajtva engedted nyitott szádba a világos káposztacsíkokat, hogy aztán szemedet a savanyúságtól összehúzva rágcsáld a mennyei mannát? Ha igen, te is a savanyú káposzta rajongóinak táborát gyarapítod.
A savanyú káposzta

A savanyú káposzta fejeskáposztából készül, melyből átlagosan 7-8 kg-ot fogyasztunk évente. A fejeskáposzta a világ egyik legfontosabb zöldségféléje, az évente termő zöldségmennyiség 10%-át ez teszi ki.

C-vitamin-tartalma igen magas, 20 mg/100 g, és ezt savanyítás után is megőrzi. Jól tudta ezt James Cook, aki savanyú káposztával óvta hajósait a skorbut ellen.

A savanyítást sóval vagy sós vízzel kezdik el, miután a káposztát gyaluval vagy késsel apróra metélik. Különféle ízesítőket is használnak: hagymát, kaprot, borsot, tormát. Az erjesztés hordóban vagy kádban történik, a fedelet kővel szorítják le, mivel fontos, hogy a káposzta a kieresztett lé alatt maradjon az erjesztés teljes ideje alatt, mely 10-90 napig tart - a hőmérséklettől függően. A természetes úton savanyított káposzta sárgás színű, a vegyi savanyítás eredménye pedig hófehér káposzta.

A savanyú káposztát a világ minden olyan országában ismerik, ahol a fejeskáposzta megterem, a németeknél Sauerkraut (ejtsd zauerkraut), a franciáknál choucroute (ejtsd: sukrut) néven elterjedt kedvenc.

Savanyúkáposzta-történelem

A most is használt káposztasavanyító eljárást állítólag a németeknek köszönhetjük, azonban már a kínai nagy fal építőmunkásai is fogyasztottak rizsborban érlelt káposztát.

A savanyítási eljárás szinte minden országban azonos, bár vannak különbségek, például az erjesztőalkalmatosságok és a fűszerezés tekintetében.

Hazánkban a legismertebb a vecsési savanyú káposzta és a többi vecsési savanyúság, melyet a 19. századtól készítenek ide betelepült sváb családok receptjei alapján. A vecsési savanyúságkészítők a savanyú káposztát paprikába és cseresznyepaprikába töltik, vegyesvágottként is árusítják.

Savanyú káposzta, mint vitaminforrás és fogyasztószer

A savanyú káposzta rengeteg C-vitamint tartalmaz. Nyers formában tejsavtartalma vetekszik a joghurtéval. Levét a bélrendszer seprűjének is nevezik, mivel erősíti a bélflórát, és megsemmisíti a baktériumokat. A Pittsburgh-i Egyetemen végzett kutatás szerint a naponta 10 deka savanyú káposztát fogyasztó férfiak 90%-ánál potencianövelő hatást váltott ki.

Főleg böjt kiegészítőjeként alkalmazzák, de kitűnő a máj tehermentesítésére is.

Kedvenc savanyú káposztás ételeink

Savanyúságként vagy szendvics mellé önmagában is nagyon finom. Vannak, akik felkarikázott hagymával érlelik néhány órát, kevés olajjal meglocsolva fogyasztják - ez a saláta kitűnő immunerősítő, ami a téli időszaban nem elhanyagolandó szempont.

A legnagyobb klasszikus természetesen a töltött káposzta, amit csak nagy adagban érdemes készíteni, viszont sokáig eláll. Télen jólesik a forró leves, a különféle káposztás korhelylevesek pedig tartalmasak és kiadósak is. Gyakran készül a káposzta csülökkel, füstölt hússal, kolbásszal, nem csak nálunk népszerűek ezek, de a bajor vagy az elzászi konyha is szívesen készít kiadós egytálételeket savanyú káposztával. És akkor még nem is említettük a pörköltös alapon főzött tartalmas székelykáposztát...

A savanyú káposzta a hűtőben sokáig eláll, rostokban és vitaminokban gazdag, és mindehhez még igen baráti az ára. Egyszóval: éljen a savanyú áposzta, de mindenek előtt: éljünk vele mi is, minél gyakrabban!

Savanyúkáposzta krémleves

Hozzávalók:
4 evőkanál olaj
1 fej vöröshagyma
25 dkg savanyú káposzta
só, bors, babérlevél, borsikafű
5 dl húsleves alaplé
tejföl

Elkészítés: 4 dkg olajon pároljunk meg egy finomra vágott vöröshagymát. Adjunk hozzá 25 dkg savanyú káposztát. Fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel, borsikafűvel. Öntsük fel kb. fél liter alaplével, majd forrás után botmixerrel turmixoljuk. Dúsíthatjuk tejföllel.

Korhelyleves

Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta
1/2 kg (csípős) szárazkolbász
feketebors
ízlés szerint tárkony
tejföl

Elkészítés: A felkarikázott kolbászt süssük zsírjára. Ha túl sok a zsír, öntsünk le belőle. Amikor a kolbász kellemesen ropogós, öntsük rá a káposztát (kevés káposztalé mehet rá). Forgassuk át, majd engedjük fel vízzel. Fűszerezzük ízlés szerint borssal. 20 perc főzés után öntünk annyi tejfölt hozzá, ami pótolja az elpárolgott vizet, tehetünk bele ízlés szerint tárkonyt (ne túl sokat, mert erős az íze). Ha felforrt, máris kész, tálalhatjuk.

Székelygulyás

Hozzávalók:
80 dkg sovány sertésoldalas
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kg savanyú káposzta
1 hegyes-csípős zöldpaprika
1 paradicsom
4 evőkanál olaj
1 kávéskanál pirospaprika
1/4 kávéskanál köménymag
1 babérlevél
3+1 dl tejföl
3 dkg (rizs)liszt
1 szál petrezselyem

Előkészítés: A húst megmossuk, majd ahogyan a csontok engedik, kisebb darabokra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A savanyú káposztát kissé kiöblítjük, és lecsepegtetjük. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és felaprózzuk.

Elkészítés: Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a húst, és erős tűzön 2-3 percig pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával és a köménymaggal, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, egy kevés sót, majd fedő alatt puhára pároljuk (45-50 perc). A savanyú káposztát 1/2 dl vízzel és a babérlevéllel puhára pároljuk (35-40 perc, a kuktában 20 perc), ha túl sok levet eresztene, leszűrjük. Elhabarunk a (rizs)liszttel 3 dl tejfölt, a pörkölthöz adjuk, felforraljuk, aztán beleforgatjuk a káposztát, és további 5 percig forraljuk. A babérlevelet kidobjuk, a káposztát mély tálba szedjük, tetejét a maradék 1 dl tejföllel és petrezselyemmel díszítjük.

Rakott káposzta

Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta
1 hagyma
1 paradicsom
1 paprika
50 dkg darált hús
2 bögre rizs
3 pohár tejföl
őrölt pirospaprika
25 dkg bacon

Elkészítés: Az olajon megpirítjuk hagymát, majd rátesszük a darált húst, és kis lángon hozzáadjuk a pirospaprikát. Rádobjuk az apróra vágott paradicsomot és paprikát, hagyjuk, hogy kieressze a levét és jól összerottyanjon. A rizst megmossuk és leszűrjük. Külön edényben olajon megpirítjuk és felöntjük annyi vízzel, hogy kétujjnyira ellepje. Fedő alatt forrásig főzzük, majd a fedő alatt hagyjuk párolódni. A káposztát kis olajon megpároljuk. Egy nagy tűzálló tálat kibélelünk szalonnával, beletesszük a káposzta felét, erre jön a darált húsos ragu, majd rizs és tejföl. Megismételjünk a rétegezést, a tetejére bacont is lehet tenni. 35-40 perc alatt összesütjük. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss