Elkészítés: A zöldpaprikát karikára, a vöröshagymát szeletekre, a gombát cikkekre vágjuk. A paradicsomot fél percre forrásban lévő vízbe mártjuk, héját lerántjuk, cikkekre vágjuk.
A kolbász héját lehúzzuk, majd karikára vágjuk. A virslit felkarikázzuk. A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk.
Az apró kockára vágott füstölt szalonnát megpirítjuk, ha kevés a zsírja, olajjal dúsítjuk. Hozzáadjuk és a zsírján üvegesre pirítjuk a vöröshagymát és a gombánk felét. Amikor lepirultak, beledobjuk a felkarikázott kolbászt. 1 perc pirítás után jöhet bele a zöldpaprika, megsózzuk, 4-5 percig pároljuk. Megszórjuk paprikával, majd hozzáöntünk kb. 1,5 dl vizet. Addig forraljuk, amíg a víz elpárolog, ekkor tesszük bele a maradék gombát. Most kaphat egy kis őrölt borsot is.
További 5 percnyi forralás után adjuk hozzá a paradicsomot, majd az apróra zúzott fokhagymát és a virslit. Újabb 5 perc múlva a zöldborsót tesszük bele. Ekkor állíjuk be a lé hosszát: ha hosszú lével szeretjük, annyit öntünk bele a konzerv-zöldborsó levéből amennyit jónak látunk.
Végül 3 perc múlva belepottyantjuk főzetünkbe a megtisztított kemény tojásokat. Ilyenkor még utánsózhatjuk, esetleg tovább fűszerezhetjük. Összerottyantjuk és kész.
Köret nélkül, friss kenyérrel tálaljuk. Mindig túl hamar fogy el, pedig még ennénk belőle… Elkészíthetjük bográcsban is.