Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sárgarépás-fahéjas koszorúkalács

90 perc
bonyolult
olcsó
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 1 dl tej
  • 2 dkg élesztő (friss)
  • 2 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 45 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 1/2 db citrom reszelt héja
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg répa (pürésített, főtt)
  • A töltelékhez:
  • 15 dkg répa (pürésített, főtt)
  • 7 dkg puha vaj
  • 1 tk fahéj (őrölt)
  • 3 ek cukor
  • A tetejére:
  • 1 db tojássárgája
  • 3 ek tej

Elkészítés

  1. A megpucolt répákat puhára főzzük, alaposan lecsöpögtetjük, majd villával vagy botmixerrel pürésítjük.
  2. Egy közepes tálba a kimérjük ki a tejet, meglangyosítjuk, belerakjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt is, felfuttatjuk.
  3. Egy nagyobb tálba kimérjük a lisztet, hozzáadunk egy csipet sót és citromhéjat. Az élesztős keverékbe tesszük a tojást és a puha vajat, majd hozzáöntjük a répapürét és alaposan elkeverjük, és hozzáadjuk a liszthez. Begyúrjuk a tésztát, és letakarva, meleg helyen, duplájára megkelesztjük kb. 30 perc alatt.
  4. Amikor megkelt a tészta, kb. fél cm vékonyra nyújtjuk, téglalap alakúra.
  5. A töltelékhez a megolvasztott vajba keverjük a répapürét, a cukrot és a fahéjat, majd rákenjük a tészta tetejére egyenletesen. Feltekerjük a tésztát úgy, ahogy a bejglit szoktuk, majd kipapírozott (nagyméretű) tepsibe rakjuk, majd középen, hosszában kettévágjuk egy éles késsel. A két oldalát óvatosan betekerjük, lehetőleg a vágott fele kerüljön kifelé. Koszorú formára igazítjuk, a végeinél kicsit összenyomjuk.
  6. A kenéshez a tojássárgáját elkeverjük a tejjel, és ezzel lekenjük a kalács tetejét egy ecset segítségével. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Porcukorral hintve tálaljuk.

    13 ISTENI FONOTT KALÁCS A HÚSVÉTI ÜNNEPI ASZTALRA! >>> 

    KALÁCSKOSZORÚ >>>

    SÓS ÉS TÖLTÖTT KALÁCSOK HÚSVÉTRA - 12 KIHAGYHATATLAN RECEPT >>>

Megjegyzés

Ez a kívül ropogós ,belül puha, fahéj illatú édes kalács húsvétkor akár az ünnepi asztal dísze is lehet. A koszorú formára fonott kalácsot,sima tepsibe is,de ha biztosra akarunk menni akkor kerek tortaformába is süthetjük. - Galcsill

Ezek is érdekelhetnek

Friss