A megpucolt répákat puhára főzzük, alaposan lecsöpögtetjük, majd villával vagy botmixerrel pürésítjük.
Egy közepes tálba a kimérjük ki a tejet, meglangyosítjuk, belerakjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt is, felfuttatjuk.
Egy nagyobb tálba kimérjük a lisztet, hozzáadunk egy csipet sót és citromhéjat. Az élesztős keverékbe tesszük a tojást és a puha vajat, majd hozzáöntjük a répapürét és alaposan elkeverjük, és hozzáadjuk a liszthez. Begyúrjuk a tésztát, és letakarva, meleg helyen, duplájára megkelesztjük kb. 30 perc alatt.
Amikor megkelt a tészta, kb. fél cm vékonyra nyújtjuk, téglalap alakúra.
A töltelékhez a megolvasztott vajba keverjük a répapürét, a cukrot és a fahéjat, majd rákenjük a tészta tetejére egyenletesen. Feltekerjük a tésztát úgy, ahogy a bejglit szoktuk, majd kipapírozott (nagyméretű) tepsibe rakjuk, majd középen, hosszában kettévágjuk egy éles késsel. A két oldalát óvatosan betekerjük, lehetőleg a vágott fele kerüljön kifelé. Koszorú formára igazítjuk, a végeinél kicsit összenyomjuk.
A kenéshez a tojássárgáját elkeverjük a tejjel, és ezzel lekenjük a kalács tetejét egy ecset segítségével. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Porcukorral hintve tálaljuk.
Ez a kívül ropogós ,belül puha, fahéj illatú édes kalács húsvétkor akár az ünnepi asztal dísze is lehet. A koszorú formára fonott kalácsot,sima tepsibe is,de ha biztosra akarunk menni akkor kerek tortaformába is süthetjük. - Galcsill
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!