Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sárgarépa halava (indiai édesség)

45 perc
egyszerű
megfizethető
6 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sáfrányt beáztatjuk 1 evőkanál vízbe, legalább 10 percre. Egy edényt közepes lángon felmelegítünk, majd beletesszük a ghít és a sárgarépát. Folyamatos kevergetés mellett 5 percig főzzük, amíg a répa illatos és enyhén barnás színű lesz.
  2. Fokozatosan adagolva hozzáadjuk a tejet, közben folyamatosan kevergetjük. Ezután a beáztatott sáfrányt, a cukrot, a kardamomot és a mandulát is hozzáadjuk.
  3. Alacsony lángon, fedő nélkül kb. 12-15 percig főzzük, amíg az összes folyadék elpárolog. Közben folyamatosan kevergetjük, hogy ne ragadjon össze. Melegen tálaljuk. 

Megjegyzés

A halava általában egy búzadarából készült indiai édesség, amiről az ájurvéda azt tartja, hogy forrón fogyasztva a kezdődő megfázást is elmulasztja. Ez a recept sárgarépából készül - így pl. gluténmentes diétába is jól beilleszthető. Ezzel a fűszerezéssel biztosított mindhárom ájurvédikus dósa kiegyensúlyozása. Kapha testtípusok ezt mértékkel fogyasszák, és a kapha alkat esetén inkább kecsketejjel készítve javasolt.
Kis étkezéseknél desszertnek tudod tálalni, fejenként 1/4 csészényi mennyiséget.
Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj! - vitaik

Ezek is érdekelhetnek

Friss