Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sárgadinnyesorbet kandírozott rózsaszirommal

MME MME
120 perc
egyszerű
olcsó
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 2 érett sárgadinnye
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 dl dinnyelikőr (elhagyható)
  • A kandírozott rózsaszirmokhoz:
  • 1 piros rózsa szép, egészséges szirmai (12-16 db)
  • 1 citrom leve
  • 15 dkg kristálycukor

Elkészítés

Elkészítés: A sárgadinnyéket hegyes, éles kiskéssel V alakban körbevágjuk, szétnyitjuk, evőkanállal kiszedjük a magját, majd a húsát, amit tálba teszünk. Ezután hozzáadjuk a porcukrot, a fahéjat, a dinnyelikőrt, és botmixerrel krémesre turmixoljuk. Ha elkészült, fagyasztóba tesszük, és 30 percenként villával átkeverve 4-5 óra alatt kásásra fagyasztjuk.

Közben a rózsaszirmokat egyesével citromlébe, kristálycukorba mártjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 100 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük, hogy a cukor megolvadjon rajta. Ha elkészült, tálcára tesszük és kihűtjük, ekkor fog igazán ropogóssá válni.

Tálaláskor a hűtőben lehűtött sárgadinnye kosarakat megtöltjük a sorbet-val, és a kandírozott rózsaszirmokkal díszítjük.

Megjegyzés

Sorbet-t készíthetünk málnából, barackból, eperből, ribizliből, almából, körtéből, szederből, áfonyából stb. Kandírozhatunk desszertekhez levendulavirágot, árvácskát, bodzavirágot, akácvirágot is.

Liptai Zoltán receptje, fotó: Balogh Tamás - MME

Ezek is érdekelhetnek