Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha van egy csomag sárgaborsód, de nem akarsz belőle főzeléket főzni

A téli kamra kincsei között szinte minden esetben találni egy-egy csomagnyi feles borsót, azaz száraz sárgaborsót.

A sárgaborsóból a legtöbb esetben egy kiadós főzelék készül, de ezen kívül még számtalan más fogáshoz is felhasználhatjuk. A vegetáriánusok számára is fontos alapanyagban számtalan vitamin és ásványi anyag megtalálható, nagyon magas a fehérjetartalma és – a téli étrendhez igazodva – a kalóriatartalma is számottevő.

Áztassuk!

A hántolt borsót felhasználás előtt mindenképp áztassuk be. Ha ráérünk, s csak másnap kell összeállítani a fogást, akkor akár – a babhoz vagy a lencséhez hasonlatosan – egy éjszakát is ázhat a hideg vízben, ha viszont kicsit tempósabban kellene megfőzni, abban az esetben célszerű lobogó vízzel leönteni, s így hagyni legalább fél órán át.

Salátába

A főtt sárgaborsó nagyon jó kiegészítője bármelyik téli salátának. A gazdag beltartalmának és a benne rejtező kalóriáknak köszönhetően a könnyed salátákat tartalmas és szuper egészséges fogássá tehetjük vele. Szinte bármilyen zöldsalátába kerülhet néhány evőkanál áztatott borsó, de a borsóból magából is készíthetünk salátát. Kevés dinsztelt hagymával elkeverve, finoman fűszerezve, olíva olajjal és citromlével meglocsolva nagyon kellemes, üdítő kiegészítője lehet bármilyen sült húsnak. Az olaszok rizssalátájához és a nagyon kedvelt tésztasalátához is keverhetünk feles borsót.

Leveshez

A sárgaborsót különféle ragulevesekhez, zöldséges- vagy húsos levesekhez is nyugodtan adhatjuk. Arra figyeljünk azonban, hogy a beáztatott borsót időben adjuk a fogáshoz, ne főljön szét, amíg a többi hozzávaló elkészül.

A sárgaborsót nem csak hozzáadhatjuk levesekhez, hanem önálló levest is készíthetünk belőle. A hagyományos fűszereken túl, érdemes a feles borsót az arabok baharat elnevezésű fűszerkeverékével ízesíteni. A baharatban többek között kardamom, szegfűszeg, koriander, köménymag és szerecsendió található, amelyek egészen új, izgalmas dimenzióba emelik a menzákon unalomig csépelt sárgaborsót. A sárgaborsóból készített levest célszerű krémesíteni, egy kis tejszínnel, kókusztejjel vagy akár más növényi tejjel felöntve turmixolni, s különféle izgalmas levesbetétekkel kínálni. Ilyen levesbetét lehet a sárgaborsólisztbe fogatott, hirtelen kisütött apró karfiolrózsa, de pirított bacon, mandula, esetleg tökmag is kerülhet a levesbe betét gyanánt.

Curry és fasírt

A sárgaborsó nem csak köretnek kitűnő, hanem főfogásként is megállja a helyét. A különféle főzelékek helyett lehet belőle curryt is készíteni. A gazdag indiai fűszerkeverékek jól passzolnak a sárgaborsóhoz. A curryvel fűszerezett sárgaborsót nem csak főfogásként, hanem dipként, azaz mártogatósként, kenyérre kenhető pasztaként is kínálhatjuk.

A sárgaborsóból – a csicseriborsóhoz hasonlóan – fasírozottat is csinálhatunk. A fűszeres vízben előfőzött borsót a felhasználás előtt alaposan le kell csöpögtetni, majd hagyni hűlni, hogy elveszítse felesleges víztartalmát, s az elkészülő borsópogácsák ne essenek szét sütés közben. A kész fasírtot kínálhatjuk körettel, de salátákhoz vagy akár pitába töltve is nagyon jó.

Ezek is érdekelhetnek

Friss