Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sárgaborsó - a főzeléken túl

default user icon
HL
A sárgaborsó vagy felesborsó ott hever minden közért polcán, zöldségeseknél, piacokon kimérve is kapható. Olcsó, megdöbbentően egészséges, és sokkal többféle módon elkészíthető, mint gondolnánk!
Sárgaborsó - a betegség-megelőző és egészségőrző

A sárgaborsó, illetve másik variációja a zöld felesborsó nem más, mint az éretten leszüretelt borsó, tudományos nevén a Pisum sativum termése. A borsót szárítják, majd tisztítják, hántolják. Így esik szét a borsószem két félgömb alakú részre, és nem tartalmaz már héjat. Ezt követően nagyüzemi körülmények között a szemek alapján osztályozzák is, így kerülnek aztán a polcokra az azonos méretű sárga vagy zöld felesborsókat tartalmazó csomagok. Tulajdonképp a borsó sziklevelei ezek a felek, amikről mindenki megtanulta az iskolában a Mendel-szabályokat, merthogy a 19. századi tudós sziléziai szerzetes ezzel a növénnyel alapozta meg a genetika tudományát.

A kifejezetten étkezési célokra termesztett száraz sárgaborsó rengeteg, a szervezet számára jótékony anyagot tartalmaz. Télen, kora tavasszal, amikor friss zöldségekből még csekély a felhozatal, kifejezetten ajánlatos a fogyasztása.

Szénhidrátban és rostokban rendkívül gazdag. A benne található szénhidrátok lassan emelik a vércukorszintet, ideális a felszívódása. Magas rosttartalmának köszönhetően pedig segíti az emésztést. Kiemelkedő a fehérjetartalma, aminek aminosav-összetétele tökéletes az emberi szervezet számára. Vérnyomás-csökkentő, szívbetegség-megelőző hatása is bizonyítást nyert, sőt a krónikus vesebetegségek megelőzésében is meghatározó szerepet játszik. Különösen az egyoldalú táplálkozás, vegetáriánus étrend mellett fontos, hogy kerüljön az étrendbe sárgaborsó is.

A többi hüvelyeshez hasonlóan ásványi anyagokban kiemelkedően gazdag: kálium, kalcium, magnézium, vas, cink, foszfor és mangán is bőségesen van benne. A sárgaborsó tavaszi fáradtság ellen is ideális, remek folsav- és B-vitaminforrás. A benne található izoflavin, ami egy természetes ösztrogénként viselkedő vegyület, a mell- és prosztatarák kialakulásának esélyét is csökkenti.  Méregtelenítőként is sokan esküsznek rá, ami többek között jelentékeny molibdén-tartalmának köszönhető.

Ennyi jó tulajdonság mellett el is felejthetjük a menzák betonfőzelékként emlegetett, vastag rántással készült ebédjeit: ideje felfedezni a sárgaborsó új oldalait is!

Sárgaborsó - a főzeléken túl

A sárgaborsót a lencséhez, csicseriborsóhoz, szárazbabhoz hasonlóan érdemes egy éjszakára vízbe áztatni, hogy megpuhuljon, és a főzési idő is csökkenjen. Lényegében ennyi előkészület szükséges mindössze ahhoz, hogy aztán rengeteg finomság készüljön belőle.

A sárgaborsó az európai konyhákban régóta megtalálható alapanyag. Közép-Európában hosszú időn át készült belőle mérsékelt fűszerezésű borsópüré, amely böjti időszakban is tápláló fogásnak bizonyult, akár önállóan is. Nálunk a legelterjedtebb elkészítési módja a főzelék.

Felejtsük el a rántást, habarást – a sárgaborsó olyan sűrűvé fő, hogy erre egyáltalán nincs szükség. A főzelékünket fűszerezhetjük rozmaringgal, babérlevéllel, tehetünk bele kevés finomra vágott fokhagymát, színezhetjük pirospaprikával, csempészhetünk bele füstölt húst, sonkát, de a böjti időszakban akár ezt el is hagyhatjuk.

Sárgaborsó-főzelék egyszerűen, tej és lisztérzékenyeknek is

Hozzávalók:
25 dkg sárgaborsó
1 kis fej hagyma
1 dundi gerezd fokhagyma (aki nem szereti, elhagyhatja)
1 l zöldségleves
2 db babérlevél
1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál finomra aprított friss rozmaring

fehérbors
1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A sárgaborsót egy éjszakára áztassuk hideg vízbe. Felhasználás előtt szűrjük le.
A hagymát egészen finomra kockázzuk fel, a fokhagymát, ha használunk, fokhagymanyomón nyomjuk át. Az olajon dinszteljük üvegesre a hagymát, majd jöhet hozzá a pirospaprika, fokhagyma. Vigyázzunk, hogy ne égjen oda. Adjuk hozzá a sárgaborsót, a babérleveleket, öntsük fel annyi levessel, amennyi kényelmesen ellepi, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt nagyjából 15-20 perc alatt főzzük puhára. Ha túl sok folyadékot szív magába, vízzel pótoljuk. A szemek természetes módon kissé szétesnek, ettől lesz sűrű – ha túlságosan is az lenne, töltsünk hozzá még több vizet vagy levest.
A friss rozmaringot csak a végén szórjuk bele, ha szükséges, igazítsunk a fűszerezésen.
Tálalhatjuk magában, kínálhatunk hozzá tükörtojást, sült kolbászt, füstölt húst, szalonnát, virslit – ami jólesik.

Különleges sárgaborsós fogások

A sárgaborsó szinte mindenütt megterem, nem csoda, hogy a világ majd’ minden konyhája használja, Európában éppúgy, mint Ázsiában, Afrikában vagy Amerikában, Ausztráliában. Ennek megfelelően igen sokféle fűszerezése ismert. Remekül illik hozzá többek között a gyömbér, a kurkuma, a kömény és a római kömény, a fűszerpaprika, a chili, a babérlevél. A friss zöldfűszerek szinte mindegyike, de a korianderzöld, a petrezselyemzöld és a rozmaring kiváltképp.

A zöldségek közül nagyszerűen párosítható gyakorlatilag minden hagymafélével, sárgarépával, spenóttal, burgonyával, szárzellerrel, édesburgonyával, sütőtökkel, paradicsommal.   

A mostanában mind több helyen megtalálható vöröslencsével készült recepteket bátran elkészíthetjük a lényegesen olcsóbb, és szintén gluténmentes sárgaborsóval. Ha receptkönyvekben a sárga lencse kifejezéssel találkozunk, nyugodtak lehetünk, hogy a mi jól ismert sárgaborsónkról van szó.

Nem is kell hangsúlyozni, hogy messze nem csupán főzelék, de remek krémlevesek is készülhetnek belőle. Akár európai, akár ázsiai fűszerezéssel. 

Sűrítőanyag - csakúgy, mint a főzelék esetében - egyáltalán nem szükséges hozzá, hisz a turmixgépben vagy a botmixerrel krémesre pürésített leves kellően sűrű lesz. Legyünk bátrak, és próbáljuk ki a különféle lencsekrémleves-recepteket sárgaborsóval!

Ma már világszerte kedveltek az indiai fűszerezéssel készült sárgaborsós fogások. India számos részén használják a sárgaborsót levesekhez, egytálételekhez, currykhoz. Ezek közül a legismertebbek a dhalok, amelyek állagát tekintve hasonlítanak a mi főzelékünkhöz, fűszerezésüket tekintve azonban igencsak eltérőek tőle, sokféleképp készíthető, rendkívül ízletes és tápláló fogások. A hindi dhal vagy más átírásban daal szó lényegében a hüvelyesekből készült, fűszeres egytálételek összefoglaló nevét jelenti.

Sárgaborsó-dhal

Hozzávalók:
20 dkg sárgaborsó (az apróbb szemű tökéletes hozzá)
1 kis doboz hámozott paradicsom a levével együtt (400 gr-os kiszerelés)
1 l zöldségleves
1 db közepes fej hagyma
2 dundi gerezd fokhagyma
2 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál garam masala (indiai fűszerkeverék, nagyáruházakban, fűszerboltokban beszerezhető)
1 mokkáskanál cayenne-i bors vagy chili
1 kis csokor korianderzöld (elhagyható vagy petrezselyemzölddel helyettesíthető)
1 evőkanál olaj
ízlés szerint só

Elkészítés: A sárgaborsót egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Felhasználás előtt leöntjük róla a maradék vizet.
A hagymát és fokhagymát egyaránt egészen finomra vágjuk.
A kétféle hagymát az olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a koriander kivételével az összes fűszert. Kissé megpirítjuk, hogy aromáik kiteljesedjenek, csak ezt követően kanalazzuk hozzá a sárgaborsót, felöntjük a leves felével, és lefedve főzni kezdjük. A paradicsomot egy tálba öntjük a levével együtt. Villával összetörjük, és a már forrásban lévő borsóhoz adjuk. Újraforrás után mérsékeljük a lángot, majd felöntjük a maradék levessel. Nagyjából további 10-15 perc alatt tökéletesre puhul a sárgaborsó. Ha szükséges, sózzuk.
A friss korianderzöldet egészen finomra aprítjuk. Tálaláskor ezzel hintjük meg a dahlt. Aki nem kedveli a koriander markáns aromáit, helyettesítse bátran petrezselyemzölddel. Kellemesen fűszeres egytálétel. Kenyérrel vagy péksüteménnyel kínáljuk, de ha igazán autentikus indiai köretet szeretnénk kínálni hozzá, a naan kenyér a legjobb választás.

Természetesen Indián kívül is vannak szinte nemzeti ételként számon tartott sárgaborsós fogások. A nálunk kevéssé ismert etióp konyha egyik - mára sok országban kedveltté vált - fogása is sárgaborsóból készül. A kik alicha gyakorlatilag egy gyömbérrel, hagymával, fokhagymával készülő, markánsan fűszerezett sárgaborsópüré, ami a vegán és vegetáriánus konyha híveinek világszerte az egyik kedvence – rizzsel tálalva teljes értékű fehérjeforrás.
 

A nagy hagyományú perzsa konyha sárgaborsós specialitása pedig egy bárányhússal, sárgaborsóval készült gazdagon fűszerezett, szaftos egytálétel, a khoresht gheimeh (más átírásban: khoresh geymeh), amit rendszerint olajban sült hasábburgonyával kínálnak.

Ezeken túlmenően sárgaborsóból (akár egzotikus fűszerek nélkül is) a lencséhez hasonlóan készíthetünk fasírtot, uzsonnakrémet. A csicseriborsóból készült hummuszt is érdemes kipróbálni sárgaborsóval éppúgy, mint a száraz hüvelyesekből készíthető pástétomok bármelyikét.

A zöldséglevesben főtt sárgaborsó jó sok citromlével locsolva, kevés rozmaringgal, kakukkfűvel, sóval, borssal fűszerezve finom előétel lehet langyos vagy hideg saláta formájában. Ezt az alapsalátát további zöldségekkel, vékony csíkokra vágott sárgarépával, kaliforniai paprikával is gazdagíthatjuk. Akár köretként is kínálhatjuk.

A kelet-mediterrán ízek kedvelői számára kihagyhatatlan finomság a tahina-öntettel kínált sárgaborsó-saláta.

Kelet-mediterrán sárgaborsó-saláta

Hozzávalók:
10 dkg sárgaborsó (előzetesen sós vízben megfőzve)
20 dkg koktélparadicsom
1 kis csokor újhagyma
1 nagyobb avokádó
1 nagy csokor friss petrezselyemzöld
Az öntethez:
2 evőkanál tahina (ázsiai fűszerboltokban, nagyáruházakban beszerezhető szezámkrém)
1 ½ dl natúr joghurt
1 nagy citrom leve
2 teáskanál őrölt római kömény
1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
½ mokkáskanál chili
1 teáskanál tengeri só

Elkészítés: Az öntethez a tahinát tálba kanalazzuk, hozzáadjuk a joghurtot, a citrom levét és a fűszereket. Alaposan elkeverjük. Felhasználásig hűtőszekrényben tároljuk.
A főtt és már szobahőmérsékletűre hűlt sárgaborsót lecsepegtetjük. A koktélparadicsomokat méretüktől függően félbevágjuk vagy negyedeljük, az újhagymát felkarikázzuk. Az avokádót középen félbevágjuk, húsát kiemeljük, éles késsel nagyjából 1 cm-esre kockázzuk.
A petrezselyemzöldet olyan finomra aprítjuk, amilyenre csak tudjuk.
A sárgaborsót, a paradicsomot, az újhagymát és az avokádót a petrezselyemzölddel salátástálba halmozzuk, óvatosan elkeverjük. Az öntettel meglocsoljuk – azonnal tálaljuk.

A főtt sárgaborsó rizzsel keverve teljes értékű fehérjét tartalmazó köret – érdemes a hagyományos párolt rizst feldobni vele, ha koriander- vagy petrezselyemzöld is kerül rá, igazán színes és egészséges.

A sárgaborsó természetesen nemcsak áztatást követően kerülhet különböző fogásokba, hanem lisztté őrölve is. Egy őrlésre használt kávédaráló segítségével akár otthon is kipróbálhatjuk, de készen is kapható sárgaborsóliszt. Remekül használható levesek, mártások sűrítéséhez, zöldségből készült fasírtokhoz, bundázáshoz, akár fűszerekkel kiegészítve, de még palacsintát is süthetünk belőle. A sárgaborsóliszt nagy előnye, hogy gluténmentes, lisztérzékenyek is fogyaszthatják, sőt tejes összetevő nélkül, vízzel is eldolgozható, így tejérzékenyek számára is ideális alapanyag.

Aki a lencsét, csicseriborsót, babot szereti, bátran kísérletezzen a sárgaborsóval, és felejtse el a régi beidegződéseket ezzel a sokoldalú és nagyon egészséges hüvelyessel szemben!

Ezek is érdekelhetnek

Friss