Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sárgabarackos fordított torta (Tarte Tatin)

60 perc
bonyolult
megfizethető
10 adag
Hozzávalók
  • 60 dkg érett sárgabarack
  • 1 csomag friss leveles tészta (30 dkg)
  • 10 dkg cukor
  • 3 dkg hideg sózott vaj
  • 12 db citromfűlevél
  • 25 dkg zsíros tejföl vagy crème fraîche
  • 3 ek őszibaracklikőr vagy -nektár
  • 1 tk juharszirup

Elkészítés

  1. A megmosott, lecsepegtetett sárgabarackot kimagozzuk. A hűtőből elővett leveles tésztát kitekerjük, és szobahőmérsékleten pihentetjük 10 percig. Közben 8 dkg cukrot láboskában lassú tűzön világosbarnára karamellizálunk, majd beleforgácsoljuk a vajat. Jól összekeverjük, egy 25 cm átmérőjű, sima falú kerámia piteformába öntjük, és a formát mozgatva egyenletesen eloszlatjuk. Sűrűn egymás mellé belehelyezzük a felezett barackokat a gömbölyű felükkel lefelé, és megszórjuk a maradék cukorral.
  2. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A barackokat letakarjuk a leveles tésztával. A túllógó széleket a gyümölcs és a forma fala közé nyomkodjuk, a tészta tetejét pedig villával megszurkáljuk. A tortát a sütő középső részében aranybarnára sütjük 30-35 perc alatt, majd a formában hűlni hagyjuk 5 percig.
  3. A megmosott, leszárított citromfűleveleket finomra aprítjuk. A tejfölt összekeverjük az őszibaracklikőrrel vagy -nektárral, valamint a citromfűvel, és a juharsziruppal édesítjük. Végül a tortát hirtelen lapos tálra borítjuk és felszeleteljük. Melegen, a külön kínált öntettel fogyasztjuk.

Tarte Tatin receptek >>>  

Fordított torta receptek >>>  

Ezek is érdekelhetnek

Friss