Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sárgabaracklekvár kevés cukorral

> 90 perc
bonyolult
átlagos
6 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A gyümölcsök tisztítása előtt előkészítjük a dunsztolásra használatos méretes rozsdamentes fazekat. Akkora méretűt érdemes választani, melyben a kb. 2,5 dl űrtartalmú üvegeket úgy lehet elhelyezni, hogy minimum 1 cm-re ellepje majd mindegyiket a forró víz. Az általam használt fazék kb. 18 cm magas és 20 cm széles. A fazekat kb. a 1/2 és 3/4 rész közötti magasságig megtöltjük hideg vízzel, majd lassú tűzön forralni kezdjük. Ezt követően azt a kb. 2,5 l űrtartalmú széles átmérőjű, lapos lábost is megtöltjük vízzel, melyben a lekvárt készítjük, ezt is a tűzhelyre tesszük, és a vizet gyenge tűzön forralni kezdjük. Közben nagyságtól függően 5-6 vagy több kisebb sterilizált, tisztára mosott, csavaros tetejű üveget előkészítünk a konyhapultra.
  2. A gyümölcsöket megmossuk és egy széles, lapos tálba helyezzük. A lábosban felforralt vízzel leforrázzuk a barackokat, és gyors mozdulatokkal egy hámozókés segítségével eltávolítjuk a barackok héját, magját (érdemes gumikesztyűt húzni, hogy ne égesse meg az ember a kezét). A nagyjából félbevágott barackokat azonnal a lábosba tesszük és közepes tűzön, folyamatosan kevergetve főzni kezdjük.
  3. 6-8 perc elteltével már szétesnek a barackok, kezd sűrűsödni, ekkor már hajlamos erőteljesen pöfékelni a készülő lekvár. Ha dzsemet készítünk, nagyjából 10-12 percnyi forralás-sűrítés után a barackokhoz adagoljuk a cukrot. A gyümölcs minőségétől és cukortartalmától függ, mennyi szükséges hozzá. 
  4. Ha homogén, sütemények töltésére ideális lekvár készítése a cél, a cukor hozzáadása előtt mérsékljük a lángot, és egy botmixer segítségével összenyomkodjuk a megfőtt barackokat, és ezt követően adagoljuk hozzá a cukrot. A cukortól természetesen mindig kissé sötétedik a színe, ezzel együtt valamelyest csökken a sűrűsége is. Néhány percnyi főzés után eléri a kívánt sűrűséget, melyet könnyen ellenőrizhet bárki: ha egy tiszta kanállal néhány cseppet porcelántányérra cseppentve már nem folyik, elkészült. A teljes főzési idő 2 kg sárgabarack esetén sem több kb. 20 percnél.
  5. Ha a nagy fazékban felforrt a víz a kész dzsemet/lekvárt az előkészített üvegekbe töltjük úgy, hogy az üveg csavaros részénél legyen a lekvárok teteje. Szorosan rácsavarjuk az üvegekre a tetőt, és a forrásban lévő vízbe sorakoztatjuk őket. Elzárjuk alattuk a lángot, a fazékra fedőt helyezünk. A csírátlanítás ezen módszerével a lassú hűtés során vákuum keletkezik az üveg és tető között, a levegő eltávozik, tompa csattanó hang kíséretében a tető szabályosan „rápattan” az üvegekre. 14-15 óra elteltével a már teljesen kihűlt üvegeket kivesszük a vízből.

13 MENNYEI LEKVÁR, AMIVEL A NAGYIT IS LEPIPÁLOD >>>

11 MENNYEI DESSZERT, AMI MIATT ÉRDEMES BARACKLEKVÁRT FŐZNI >>>

ÍGY KÉSZÜL A LEGFINOMABB BARACKLEKVÁR - VIDEÓ! >>>

 

MegjegyzésTovábbi fotókat és tudnivalókat a recepttel kapcsolatban Habliliom blogjában találsz! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek