Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sárgabarackdzsem

90 perc
rafinált
átlagos
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

 1. Egy nagyobb lábasban vizet forralunk. Egy nagyobb tálcát leterítünk papírral, és előkészítünk egy nagyobb tálat.
 2. A hibátlan sárgabarackokat a forrásban levő vízbe rakjuk, kb. 3 percig főzzük, majd szűrőkanállal kivesszük, és a tálcára rakjuk.
 3. Az összes barack előkezelése után, a barack héját óvatosan lehúzzuk, a magját eltávolítjuk, a gyümölcsöt pedig a tálba rakjuk.
 4. Amikor az összes barackot megpucoltuk, lemérjük a gyümölcshúst és lábasba rakjuk.
 5. Kilónként 30 dkg cukrot adunk hozzá, majd elkeverjük. A lábast letakarjuk, és másnap reggelig pihentetjük. A barack nagyon kényes, könnyen romlik. Ezért az előkészületeknél különösen kell figyelni a tisztaságra.
 6. Másnap a gyümölcsöt megkeverjük és takarékon elkezdjük főzni. Közben a befőttes üvegeket kimossuk.
 7. Egy tálcára tiszta konyharuhát terítünk és a befőttesüvegeket szájukkal lefelé rápakoljuk.
 8. A dzsemet többször megkeverjük, nehogy odaégjen. Addig főzzük, amíg a habját elfővi, a leve pedig kocsonyás nem lesz.
 9. Mikor már jó a lekvár, kicsit emelünk a hőfokon, hogy forrni kezdjen. Ekkor rakjuk bele a jamfixet, alaposan elkeverjük, nehogy csomós maradjon. 3 percig bugyogtatva főzzük tovább.
 10. Egy kisebb merőkanállal 1 kanál lekvárt teszünk az üvegekbe, hogy az üveg felvegye a lekvár hőfokát. Ezt követően töltjük meg őket teljesen. 
 11. Amikor az összes dzsem az üvegekben van, folpackot teszünk rá és lezárjuk a kupakkal, majd fejjel lefelé állítva 5 percig állni hagyjuk.
 12. Száraz dunszthoz olyan helyet választunk, ahol pár napig nem kell mozgatni. Pléd, párna, tiszta törölkoző, bármi ami tartja a meleget. A lényeg, hogy a lekvár nagyon lassan hűljön ki. 3-4 nap elteltével mehet a kamrába.


 

Ezek is érdekelhetnek

Friss