Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sárgába borult földek: a repceolaj igazi kincs, amit érdemes használnod

default user icon
MME
Az elmúlt hetekben megindult a repce virágzása, gyönyörű sárga színbe borítva a falvak melletti földeket. Szemet gyönyörködtető látvány, de vajon azt tudod, hogy mire jó a repce és mennyi mindenre használjuk?

A repce a káposztafélék családjába tartozó értékes ipari növény, amely sokoldalúan felhasználható. A repce magjának olajtartalma 35-50 százalék, fehérjetartalma 23-25 százalék, héjtartalma 14-20 százalék. Magyarországon a napraforgó után a legjelentősebb olajnövény, évente 90-140 000 tonna magot termesztenek.

A repce felhasználási területei

  • Az élelmiszeriparban jelentős mennyiséget használnak: a repceolaj kedvelt alapanyag a konyhában, az egész világ repceolajtermelése nagyjából 12 millió tonna. A repceméz világos színű, gyorsan kristályosodó méz, ami kiválóan alkalmas krémméz előállítására.
  • A gyógyászatban a zsírban oldódó gyógyszerek, például az E-vitamin vivőanyaga, és számos készítmény segédanyaga a repceolaj.
  • A repcelisztet állati takarmányként használják.
  • Ezek mellett a repcét használják biodízel előállítására, különböző kozmetikai cikkek gyártásához, de a gumigyártásban és a hadiiparban is hasznosítható.

Repceolaj a konyhában

Az elmúlt években egyre többen figyelnek arra, hogy milyen zsiradékkal sütnek-főznek. A repceolaj az egyik legnépszerűbb növényi olaj, számos nemzet konyhájában fontos alapanyag. Magas a füstpontja, azaz magasabb hőfokon sem termelődnek benne káros anyagok, így biztonságosan használható. Semleges ízű, így nem nyomja el az ételek természetes zamatát. Sokan süteményekhez is ezt használják, a vajat és a margarint remekül helyettesíti.

A repceolaj hatása az egészségünkre

  • Azon túl, hogy a hidegen sajtolt repceolajjal remekül tudsz sütni-főzni, számos egészségügyi előnyét is élvezheted:
  • Igazi tápanyagbomba, gazdag omega-3 és omega6-zsírsavakban, amelyek nélkülözhetetlenek az szervezet egészséges működéséhez.
  • Magas az E-vitamin tartalma, ami ütős antioxidáns, így védi a sejteket az oxidatív stressztől. K-vitamin tartalma fontos szerepet játszik a véralvadásban, valamit a csontok egészségének védelmében.
  • A repceolajban lévő fitoszterolok a koleszterinszint csökkentésében játszanak szerepet, hozzájárulva ezzel a szív egészségéhez.
  • Az olajsav egy egyszeresen telített zsírsav, ami segít egyensúlyban tartani a szervezet koleszterinszintjét, csökkentve a káros LDL koleszterint, miközben növeli a hasznos HDL-t.
  • Az emésztőrendszer számára is előnyös lehet a hidegen sajtolt repceolaj fogyasztása, hiszen jótékony hatással van az egészséges bélflóra fenntartásában és az emésztési folyamatok támogatásában.

Repceolajjal készült csokis keksz

Hozzávalók:

  • 170 ml repceolaj
  • 2 db tojás
  • 15 dkg barna cukor
  • 15 dkg cukor
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 27 dkg liszt
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • ½ tk. só
  • 25 dkg csokicsipsz

Elkészítése:

  1. Egy nagyobb tálba beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a tojásokat, a kétféle cukrot, a vaníliakivonatot és elektromos habverővel krémesre keverjük.
  2. Ezután hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát és a sót, majd újból átkeverjük.
  3. Végül egy nagyobb kanállal óvatosan beleforgatjuk a csokit.
  4. A tésztát legalább 30 perce hűtőszekrénybe tesszük.
  5. Közben a sütőt előmelegítjük 190 fokra.
  6. Kézzel golyókat formálunk (vagy evőkanállal kis kupacokat formázunk), egy tapadásmentes tepsire kanalazzuk a golyókat, majd a tenyerünkkel vagy a kanál aljával lenyomjuk őket, hogy inkább egy pogácsára hasonlítsanak.
  7. Kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük a kekszeket. Hagyjuk a tepsiben kihűlni, majd egy spatulával eltávolítjuk a sütiket. 

Forrás: ecofamily.hu, hellovidek.hu 

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss