Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sárga, zöld, gerezdes, tojás - melyik paradicsom, mire jó?

Minden fajtának más az előnye, ezért nem árt tudni, melyikkel főzz, párolj, süss. Segítségünkkel könnyen kiválaszthatod a megfelelőt.

Normál
Formája kerek, húsa kemény, ám eléggé lédús ahhoz, hogy szinte bárhogyan elkészíthető legyen. Íze mégis a vegyes salátákban és párolva érvényesül igazán.

Húsos
E nagyméretű termés gyümölcshúsa vastag, és főzés közben is megtartja a formáját. Ezért töltésre, grillezésre és sütésre egyaránt ideális.

Tojás
Az apró, tojásdad alakú, enyhén lapított formájú paradicsom aromája az érési folyamat során egyre intenzívebbé és édesebbé válik. Tömött húsa miatt kitűnő szendvicsre és salátába.

Konzerv
A hosszúkás alakú termés héja vékony, kevés a magja, savban szegény, jól hámozható, és intenzív aromája csak főzés hatására teljesedik ki. Szószokhoz, levesekhez és pizzákra érdemes ezt a fajtát választani.

Gerezdes
Alakja a paradicsompaprikáéra emlékeztet, húsa kemény, és kevés a magja. Enyhén gyümölcsös ízű és lédús. Szeletekre vágva virágra hasonlít - jól mutat a capresében (paradicsom mozzarellával és bazsalikommal), de pizzákon is igen dekoratív.

Koktél
Az apró paradicsom intenzíven édes aromával rendelkezik. Nyersen önmagában vagy salátákban is ízletes, ugyanakkor eltevésre szintén alkalmas. Hevítés, hosszan tartó főzés hatására azonban veszít jellegzetes ízéből.

Sárga
A sárga vagy narancssárgás színű termésnek friss, enyhén savanykás az íze, és nyersen a legfinomabb. Alkalmas például hidegtálak díszítésére, mert dekorációként is mutatós.


Mártás 6-féleképpen

Rafinált ízesítéssel biztosan nem lesz unalmas a klasszikus olasz tésztaszósz.

Alapszósz
Kb. 1 ek vajon piríts meg 1 ek lisztet, aztán tegyél bele 1 kis fej reszelt vöröshagymát! 1/2 l paradicsompürét eressz fel kb. 2 dl zöldséglevessel, és öntsd hozzá a rántáshoz! Kézi habverővel keverd csomómentesre, majd sóval, mokkáskanálnyi bazsalikommal, borssal és cukorral ízlés szerint fűszerezd. Párolt vagy sült húsokkal tálalhatod. Főtt burgonya illik hozzá.

Mediterrán
A tavalyi nyaralást idéző változat elkészítésekor adj a paradicsomszószhoz 7-8 dkg felkarikázott zöld vagy fekete olajbogyót, majd ízesítsd kevés felaprított rozmaringgal és citromlével! Végül szórd meg pirított fenyőmaggal!

Csípős
Csípősségétől függően magozz ki 1-2 piros chilipaprikát, majd a húsukat vágd keskeny csíkokra! Kevés olajban párold meg 2 kis gerezd felaprított fokhagymával együtt, majd add a paradicsommártáshoz!

Kiadós
A klasszikus paradicsommártás intenzívebb ízt kap, ha 10 dkg felkockázott, pirított bacont adsz hozzá. Szórj bele 15 dkg mirelit zöldborsót és kevés majoránnát! Löttyinthetsz bele kb. 1/2 dl vörösbort is.

Krémes
Kevésbé lesz fűszeres a mártás, ha egy kis főzőtejszínnel gazdagítod, és utána kevered össze a tésztával (pl. pennével). Végül szórj a tetejére 15 dkg (előzőleg villával összetört) ricottát, majd ízesítsd friss bazsalikommal!

Keleties
Vegetáriánus bolognai szószt készíthetsz, ha darált hús helyett 15 dkg vörös lencsét teszel a mártásba, és kb. 15 percig főzöd. Fűszerezd kevés római köménnyel, csipetnyi fahéjjal, 1 tk sárgabaracklekvárral és mentával!

Paradicsomos receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss