A fokhagymát apróra vágjuk, a salátát cafatokra tépkedjük, a szalonnát felkockázzuk.
Egy nagy fazékban olajat hevítünk, beletesszük a szalonnát. Félig megpirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát is. A kettőt együtt tovább pirítjuk, majd mielőtt még megpirulna a fokhagyma, félrehúzzuk a fazekat a tűzről.
Rátesszük a salátacafatokat, megsózzuk és jól összekeverjük az egészet. Visszatesszük a tűzre és addig dinszteljük amíg összeesik a saláta, közben néha megkeverjük. Amikor összeesett, felengedjük bőven vízzel és kb. 40 percig főzzük egy kissé félrehúzott fedő alatt.
Miközben fő a saláta, elkészítjük a tejfölös ízesítést: egy kis tálba tejfölt, cukrot és egy tojás sárgáját összekeverünk. A levesből merünk hozzá 1-2 merőkanálnyi levet és hagyjuk hűlni, majd amikor már eléggé lehűlt összekeverjük őket.
Amikor megfőtt a leves, levesszük a fedőt róla majd az edényt hideg vízzel félig engedett mosogatóba tesszük és lehűtjük. (Egyszer le kell engedni a vizet amikor már nagyon átforrósodott és újra megtölteni hideggel.)
Amikor már kellőképpen lehűlt a leves, beleöntjük a már felhígított tejfölös alapot és jól elkeverjük. Ekkor beleöntjük a 2 evőkanál ecetet. Ízlés szerint adunk hozzá sót.