Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az 5 legjobb olaj, amit a salátádra önthetsz!

A tavasz csalhatatlan jele, hogy egyre több friss zöldség az asztalunkra. A különféle főzelékek és zöldséglevesek mellett, a kevert saláták is egyre nagyobb szerepet kapnak. A primőrökön kívül számtalan egyéb kiegészítővel gazdagíthatók ezek a saláták, azonban a végső összekovácsoló erő, a sokféle zöldet valóban salátává tevő kiegészítő, az öntet, illetve az olaj mibenléte szintén meghatározó.

A kilencvenes évek második felében jelentek meg nálunk az első olívaolajjal, balzsamecettel készített saláták, kiütvén a cukros-ecetes, savanyúság hangulatú salátákat, háttérbe szorítva a tejföllel-majonézzel készített önteteket. A trend azóta is tartja magát, csak az olívaolaj mellé zárkózott fel még néhány versenyző.

SALÁTA RECEPTEK >>> 
Tökmagolaj

Az osztrákok nagy kedvence az ízletes, sötét és viszonylag sűrű tökmagolaj, amiből egy kevéssel is csodákat lehet művelni. Intenzív íze miatt óvatosan bánjunk az adagolásával, ha azt szeretnénk, hogy bővebb mennyiségű öntet kerüljön a salátánkra, akkor valamilyen, kevésbé karakteres olajjal keverve adjuk hozzá.

Szezámmagolaj

A szezámmagolajat az ázsiai konyha előszeretettel használja a saját salátáira, de mi magunk is kikísérletezhetjük a megfelelő zöldség-olaj kombinációkat. Egy biztos, a kígyóuborka szezámolajjal verhetetlen.


Szőlőmagolaj

A koleszterinmentes, a gyomrot nem megterhelő olajjal is készíthetjük a salátáinkat. Nem csak önmagában érdemes felhasználni, hanem mártások, öntetek, különféle emulziók alapját is képezheti. Ha pedig már nem kell több a salátához, akkor akár süthetünk is benne, hiszen nagyon magas forráspontja erre is tökéletesen alkalmassá teszi.

Mogyoró- és dióolaj

A különféle csonthéjasokból préselt olajakkal rendkívül finom harmóniát teremthetünk. Az ízük mellett az illatuk is igen meghatározó. Arra ügyeljünk, hogy ne túl nagy kiszerelésben vásároljuk meg őket, mivel viszonylag gyorsan avasodnak. Abban az esetben, ha mégis többet vettünk volna a kelleténél, akkor használjuk el kevert süteményekhez, kifejezetten izgalmas, gazdag ízt fognak nekik kölcsönözni.


Kókuszolaj

A semleges ízvilágú olajjal könnyű dolgozni, arra ügyeljünk, hogy 24 fok alatt könnyedén halmazállapotot vált, és visszaköt. Ezt azonban könnyű kiküszöbölni, csak össze kell keverni valamilyen más olajjal, a fent felsoroltakkal vagy extra szűz olívaolajjal és úgy adni a salátához .

Ezek is érdekelhetnek

Friss