Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sajtos-vajas kifli

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • 50 dkg finomliszt
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1 db tojás
  • kb. 3 dl langyos tej
  • 1 tk kristálycukor
  • 1 csapott ek só
  • A kenéshez:
  • 10 dkg sós vaj
  • A töltelékhez:
  • kb. 10 dkg sajt
  • A tetejére:
  • 1 tojássárgája
  • pici víz
  • reszelt sajt

Elkészítés

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval. Közepébe mélyedést készítünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, és felöntjük egy kis langyos tejjel. Megvárjuk, míg az élesztő felfut, majd hozzáadjuk a maradék langyos tejet, a tojást, és jól dagasztjuk. Közepesen lágy tésztát kapunk. Végül beledagasztjuk az 5 dkg olvasztott vajat. Ha túl lágy lenne a tészta állaga, akkor pici lisztet adunk még hozzá.
  2. Lisztezett deszkán jól átgyúrjuk, majd letakarva 1 órán át kelesztjük. A megkelt tésztát 6 cipóra osztjuk.
  3. A cipókat egyenként kör alakúra kinyújtjuk, vékonyra (2-3 mm-esre). Kb. 15-20 cm átmérőjű körök lesznek.
  4. Az egyik korongot kenjük meg lágy, sós vajjal, szórjuk meg reszelt sajttal, majd illesszünk rá egy sima korongot, és sodrófával kissé lapogassuk el, hogy jól összeragadjanak. Megint kenjük le olvasztott vajjal, szórjuk meg sajttal, sodorjuk össze. 8 cikkre vágjuk, majd kifliket formázunk, és sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk. A másik 3 db cipóval is így járunk el. (Tehát 3 korongot sodrunk össze.)
  5. A tojássárgáját pici vízzel összekeverjük, és a kifliket lekenjük. Reszelt sajttal vagy szezámmaggal megszórjuk. 20 percet még hagyjuk kelni a tepsiben.
  6. 180 fokra bemelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

GYORS, CSAVART VAJAS KIFLI 

HAGYMAKRÉMLEVES SAJTTAL ÉS KENYÉRKOCKÁKKAL 

ROSTON SÜLT CSIRKEMELL RIZOTTÓVAL ÉS SPÁRGÁVAL 

Ezek is érdekelhetnek

Friss