A sajtos cukkinigolyókhoz a megtisztított cukkini magvas belsejét kivágjuk, a héját nem szükséges eltávolítani, és sajtreszelőn lereszeljük. Meghintjük sóval, összekeverjük, és hagyjuk állni kb. 20 percet.
A levet eresztett cukkinit kicsavarjuk. Hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajtot, a borsot, az összeaprított fokhagymát és a zsemlemorzsát. Alaposan összedolgozzuk, majd a két tenyerünk között diónyi golyókat formázunk belőle.
A cukkinigolyókat bepanírozzuk, vagyis egyenként lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk.
Egy serpenyőbe olajat hevítünk, majd óvatosan beleengedjük a golyókat, és közepes lángon világos barnára pirítjuk. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni róluk.
A mártogatóshoz a tejfölt, a mustárt, a szárított petrezselymet, a citromlevet, a sót és a borsot alaposan összekeverjük egy kisebb tálban. A frissen sült cukkinigolyók mellé kínáljuk.