A szalonnát vékony szeletekre, majd apró kockákra vágjuk, és egy magasabb falú serpenyőben kisütjük a zsírját.
A hagymát megtisztítva finomra vágjuk, és üvegesre pároljuk a szalonna zsírján. A babkonzervet kinyitjuk és egy szűrőn keresztül leöntjük a levét, majd lecsepegtetjük. Hozzáadjuk a dinsztelt hagymához, villával nagyjából pürésítjük. Hozzáadunk egy nagy kanál sűrített paradicsomot, a fokhagyma gerezdeket aprítva vagy reszelve, és két kis chilipaprikát, mag nélkül, aprítva. Sózzuk, borsozzuk és jó pár tekerésnyi garam masalával ízesítjük, felöntjük 1,5 dl vízzel és összefőzzük, míg annyira elpárolog a víz, hogy besűrűsödik. Ekkor hozzákeverjük a zabpelyhet és levesszük a tűzről, párszor megkevergetve langyosra hűtjük.
Amikor a massza már langyos, hozzádolgozunk egy felvert tojást és a lereszelt sajtot. Vizes kézzel kis golyókat formázunk és mindegyiket meghempergetjük egy kevés szezámmaggal elkevert zsemlemorzsában.
Forró olajban szép barnára sütjük a fasírtokat, papírtörlőn leitatjuk a felesleges olajat. Tálaláskor egy nagyobb tálon fészket készítünk egy csomag salátakeverékből, és a még langyos babfasírt-golyókat elrendezzük a salátafészekben. Mindegyik szúrjunk egy-egy szendvics kardot, vagy fogpiszkálót így könnyen meg lehet fogni a golyókat.
Én kétféle mártogatóst kínáltam hozzá, az egyik egy zöldfűszeres joghurt, a másik pedig csípős salsa szósz volt. Mindkettővel nagyon ízletes volt, de már el is terveztem, hogy legközelebb, cheddar sajtból készítek hozzá mártást. - veruss74