Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sajtos batyu (kelt tésztából)

120 perc
bonyolult
átlagos
5 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet egy tálba öntjük, és a közepébe egy kis mélyedést fúrunk. Ebbe tesszük az élesztőt 1 dl langyos tejjel, és felfuttatjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, 5 dkg olvasztott margarint és a maradék tejet. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 órát pihentetjük.
  2. Ha megkelt a tészta jól átgyúrjuk, és 10 egyforma gombócra osztjuk. Egy sík, lisztezett felületen mindegyik gombócot külön-külön kb. 20-25 cm-es ovális alakra kinyújtjuk. Egy derelyevágóval (vagy éles késsel) ferdén bevagdossuk, de úgy, hogy a széleket ne vágjuk át. Ezután megkenjük a maradék olvasztott margarinnal, és megszórjuk a lereszelt sajttal. A hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, mint a bejglit, majd az így kapott rudat pedig csigavonalban összetekerjük (a tészta végét a feltekert tészta alá hajtjuk).
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé rakosgatjuk az összetekert tésztát, és mindegyiknek a tetejét lekenjük a felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal. 180 fokon kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.


Ezek is érdekelhetnek

Friss