Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíts visszautasíthatatlan sajttálat a vendégeknek!

A korai húsvéttal az a legnagyobb probléma, hogy primőrök hiányában nehéz igazán gazdaggá tenni a húsvéti asztalt. Ebben nyújt nagy segítséget a sajttál, amely izgalmas színfolttal bővíti a húsvéti kínálatot.
Sajtválogatás alap

Nem feltétlen kell a világ legdrágább és legkülönlegesebb sajtjai összeválogatni ahhoz, hogy egy mutatós szortimentet készítsünk. A legfontosabb kiindulási alap, hogy tudjuk, melyik családtagunk, vendégünk milyen sajtot szeret, s abból legalább egy fajtát a tálra helyezzünk. Egy alap sajttál esetében jó választás lehet egy jobbféle, már kissé érett camembert, egy darabka édes gorgonzola, a félkemény sajtok közül jöhet a tilsiti vagy ementáli, esetleg egy már érettebb holland gouda. A kemény sajtoknál biztosra mehetünk a parmezánnal.

Gazdag sajtválogatás

Ha már jóban vagyunk a sajtokkal és valami izgalmasat szeretnénk az asztalra tenni, akkor a sajttálat nagy klasszikusokkal és néhány különlegességgel kiegészítve készítsük el. Egyre könnyebben beszerezhető a Campagna-i friss bivalymozzarella vagy burratta, amivel indulhat is a sor. A friss sajtoknál helye van még a lágy, illatos kecskesajtoknak is, amit nem csak a nagy boltokban, hanem számos magyar termelőtől is könnyen be tudunk szerezni. Ahol sokan szeretik a lágy sajtokat, ott nem csak egyféle camembert vagy brie-t érdemes beemelni a válogatásba, hanem például egy rúzsos, azaz vöröspenészes sajtot és egy mosott kérgűt, mint a francia époisses. A félkemény sajtok közül pedig jó választás lehet a francia comté vagy a gruyère, amire méltán büszkék a svájciak.

MINDENT A BOROKRÓL >>> 
Mit kínáljunk még a sajttál mellé?

A sajttálhoz kínálhatunk egy kevés sós krékert, frissen sült grissinit, bruchettát, friss diót, paradiót, aszalt sárgabarackot, nagyszerű aranymazsolát vagy aszalt szilvát, de friss alma, körte, füge, szőlő és zellerszár is nyugodtan kerülhet a tálra, nem csak díszítés gyanánt. Ezen kívül különféle gyümölcs- és zöldséglekvárokat is adhatunk, például szilvalekvárt, kápiakrémet vagy épp lila hagymából készített édeskés lekvárt.

Ezek is érdekelhetnek

Friss