Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vége a tanácstalanságnak! Így párosítsd össze a bort és a sajtot!

Ha ősz, akkor borfesztiválok és szüret! A hűvös estéken előkerülnek a sajttálak és a borok, azonban nem mindegy, hogy milyen italhoz, milyen sajtot választunk. Íme néhány praktika, amelyek segítségével, nem uralkodik el rajtunk a tanácstalanság a bevásárlásnál.

A magyarok kedvencei

Itthon talán a nagylyukú, ementáli típusú sajtok a legnépszerűbbek. Ezekhez a hordós érlelésű, krémes textúrájú fehérborok illenek a legjobban. Persze ilyenkor is érdemes az ízek harmóniájára törekedni, így az ilyen jellegű sajtokhoz vásárolj például zöldveltelinit, vagy chardonnay-t.

ÉRett, vagy nem érett sajtok?

Amennyiben a kevésbé érett, gomolya jellegű sajtokat preferálod, úgy a borválasztás alkalmával, szintén a könnyedséget helyezd előtérbe. Javasoljuk, hogy reduktív fehérbor, vagy rozé kerüljön még a kosaradba. Ha konkrét példára van szükséged, akkor a Tokaji Furmint jó döntés!

Ha az intenzívebb, érettebb sajtok rajongója vagy, akkor keress egy testes, öregebb vörösbort a kínálatból, ilyen például a Cabernet Sauvigon. Az sem árt, ha magas a cukortartalma. Igaz ez a különböző, ízesített (például köménymagos) sajtokhoz is.

Penészes sajtok és a bor

Sokaknak gondot okoz, hogy hogyan párosítsa össze az intenzív ízvilágú kéksajtokat a borokkal. Mivel nálunk is egyre népszerűbbek a kék nemes penésszel érlelt sajtok, így nem árt tudni, hogy ezek a csemegék a karakteresebb borokhoz passzolnak. Egy édes desszertbor, például a Tokaji Aszú pazar egységet alkothat ezekkel a sajtokkal.

Füstölt csemegék

Parenyica, füstölt sajtok, rudacskák... Az intenzív füstös íz kedvelőinek is alaposan meg kell gondolniuk, hogy mit öntsenek a pohárba. A szakértők a lágy, üde fehérborokat javasolják. Ide tartozik a Szürkebarát, a Királyleányka, vagy a Hárslevelű.  De ezeket ajánlják a félkemény trappista sajt kedvelőinek is.

Kecskesajt és társai

Sokan választanak kecskesajtot, ha borozásról van szó. Ezek a hordós érlelésű fehérborokkal alkotnak szuper párost. Ha a sajt nagyon sós akkor érdemes egy savanykásabb bort fogyasztani mellé. Ilyen például a rizling. 

Még mindig tanácstalan vagy? A Lidl-ben mindent megtalálsz a tökéletes ízélményhez, legyen szó borról, vagy sajtról! Fedezd fel a Lidl ünnepi bor ajánlatait most!

MIRE JÓ EGY ÜRES ÜVEG? 5 DOLOG, AMIRE A KONYHÁBAN HASZNÁLHATOD! >>> 
4 KIHAGYHATATLAN BORBÁR BUDAPESTEN ÉS VIDÉKEN >>> 
5 MENŐ BOROS TRÜKK, AMIKET MINDENKÉPP ISMERNED KELL >>> 
5 TIPP EGY PROFI BORÁSZTÓL, HOGYAN IGYUK A ROZÉT >>> 
KINEK ÖNTS ELŐSZÖR? MELYIK OLDALRÓL? HOGYAN KÓSTOLD MEG A BORT? BORETIKETT HÉTKÖZNAPOKRA >>> 


Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss