Elkészítés: A lencsét áztatást követően hagymával, fokhagymával, babérlevéllel, borssal fűszerezett vízben (só nélkül!) kb. 20 perc alatt puhára főzöm, mikor már megpuhult, sózom. Leszűröm, lehűtöm.
Egy 12 mélyedéses muffintepsit kibélelek muffinpapírokkal. A papírokat kenőecsettel enyhén kiolajozom.
A kosárkához a lecsepegtetett lencsét tálba szórom, hozzáadom a zsemlemorzsát, a sajtot, a kissé felvert tojást, az olívaolajat, kevés borsot őrlök bele. Sózni nem szükséges, mert a lencse már eleve sós-fűszeres, és a sajt is sós! Alaposan összekeverem. Az így kapott keveréket elosztom a 12 mélyedésben úgy, hogy nedves kézzel egy-egy jó diónyi mennyiséggel gyakorlatilag kibélelem a mélyedéseket, a peremére is olyan magasra húzva a lencsés masszát, hogy lehetőség szerint a papírgallér széléig érjen.
180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöm – kb. 20-25 perc alatt.
Amíg hűlnek, elkészítem az avokadókrémet. A hagymát egészen finomra aprítom. A puha avokádót keverőpohárba kanalazom, citromlével meglocsolom – így elkerülhető a barnulás –, hozzáadom az apróra vágott petrezselymet, a mustárt és a joghurtot. Sózom, borsozom. Botmixerrel pürésítem, végül hozzákeverem a hagymakockákat. A krémet a hűtőben alaposan lehűtöm.
A már hideg kosárkákról óvatosan eltávolítom a papírt. Vigyázni kell, mert nagyon vékonyak és törékenyek!
Az avokadókrémet csillagcsőrrel ellátott habzsákba szedem, megtöltöm a kosárkákat. Mindegyik tetejére paradicsomszeletet biggyesztek. Jól behűtve tálalom!