Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rusztikus lencsekosárkák avokádótöltelékkel

1/5
60 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 12 darab, kb. 4 cm átmérőjű kosárkához:
  • A lencsekosárkához:
  • 25 dkg előzetesen fűszeres lében főzött lencse
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg frissen reszelt parmezán vagy grana padano
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 1 nagy méretű tojás
  • ízlés szerint frissen őrölt bors
  • A formák olajozásához:
  • kb. 1-1,5 evőkanál olívaolaj
  • A töltelékhez:
  • 1 nagyobbacska érett avokadó
  • 175 ml natúr joghurt
  • 2 kis csokor felaprított petrezselyemzöld
  • 1/2 citrom frissen facsart leve
  • 1 kis salottahagyma
  • 2 teáskanál dijoni mustár
  • bors
  • A díszítéshez:
  • paradicsom (vagy apróra kockázott piros színű paprika)

Elkészítés

Elkészítés: A lencsét áztatást követően hagymával, fokhagymával, babérlevéllel, borssal fűszerezett vízben (só nélkül!) kb. 20 perc alatt puhára főzöm, mikor már megpuhult, sózom. Leszűröm, lehűtöm.

Egy 12 mélyedéses muffintepsit kibélelek muffinpapírokkal. A papírokat kenőecsettel enyhén kiolajozom.

A kosárkához a lecsepegtetett lencsét tálba szórom, hozzáadom a zsemlemorzsát, a sajtot, a kissé felvert tojást, az olívaolajat, kevés borsot őrlök bele. Sózni nem szükséges, mert a lencse már eleve sós-fűszeres, és a sajt is sós! Alaposan összekeverem. Az így kapott keveréket elosztom a 12 mélyedésben úgy, hogy nedves kézzel egy-egy jó diónyi mennyiséggel gyakorlatilag kibélelem a mélyedéseket, a peremére is olyan magasra húzva a lencsés masszát, hogy lehetőség szerint a papírgallér széléig érjen.

180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöm – kb. 20-25 perc alatt.

Amíg hűlnek, elkészítem az avokadókrémet. A hagymát egészen finomra aprítom. A puha avokádót keverőpohárba kanalazom, citromlével meglocsolom – így elkerülhető a barnulás –, hozzáadom az apróra vágott petrezselymet, a mustárt és a joghurtot. Sózom, borsozom. Botmixerrel pürésítem, végül hozzákeverem a hagymakockákat. A krémet a hűtőben alaposan lehűtöm.

A már hideg kosárkákról óvatosan eltávolítom a papírt. Vigyázni kell, mert nagyon vékonyak és törékenyek!

Az avokadókrémet csillagcsőrrel ellátott habzsákba szedem, megtöltöm a kosárkákat. Mindegyik tetejére paradicsomszeletet biggyesztek. Jól behűtve tálalom!

Megjegyzés



További fotók, receptek és érdekességek Habliliom blogjában! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss