Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rumtopf

> 90 perc
egyszerű
megfizethető
1 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. Júniusban egy lezárható 10 literes mázas cserépedénybe vagy 2 db 5 literes befőttesüvegbe tesszük a megmosott, megtisztított epret, valamint az átválogatott, de nem megmosott málnát. Megszórjuk 50 dkg cukorral, állni hagyjuk 1 órán keresztül, majd annyi rumot öntünk rá, hogy kb. 1,5 ujjnyira ellepje a gyümölcsöket. A lefedett edényt sötét és hűvös helyre állítjuk.
  2. Júliusban belerakjuk a leforrázott, meghámozott, kimagozott és negyedelt kajszikat, az átválogatott, leszemezett ribizlit és a leszárazott, megmosott meggyet. (Utóbbit nem szükséges kimagozni.) A gyümölcsök felének megfelelő súlyú cukrot szórunk rá, és felöntjük annyi rummal, amennyi ellepi.
  3. Augusztusban az edénybe tesszük a félbevágott, kimagozott nyári szilvát, ringlót és a meghámozott őszibarackot. Megszórjuk a súlyukkal azonos mennyiségű cukorral, majd felöntjük annyi rummal, amennyi ellepi.
  4. Szeptemberben az edénybe rétegezzük a kimagozott szilvát és a megtisztított szedret, valamint a gyümölcsök felének megfelelő súlyú cukrot, majd felöntjük annyi rummal, amennyi ellepi.
  5. Októberben befejezzük a rétegezést a felkockázott ananásszal és a szeletekre vágott körtével, valamint a maradék cukorral, majd egy kevés kivételével ráöntjük a maradék rumot.
  6. Végül négy hét múlva az edénybe öntjük a félretett rumot. Így advent kezdetére pompásan összeérnek az ízek. Vigyázat, kalóriabomba!

Megjegyzés

10 l-es edényhez.

A német Rumtopf szó egyszerre jelenti a rumban rétegesen eltett gyümölcsöt, és a készítéséhez használatos mázas cserépedényt.

Fotó: germandeli.com - MME
A recepthez megadottnál kisebb edény esetén arányosan kevesebb hozzávaló kell. Tetszőlegesen más gyümölcsöket is felhasználhatsz. Az elkészült rumtopfot hűvös, sötét helyen 3-4 hónapig lehet eltartani. Feldobja a téli desszerteket, továbbá ünnepi sültekhez és vadhúsok mártásához is illik.

Ezek is érdekelhetnek

Friss