Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rumos banántorta

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 3 dkg kakaó
  • 8 dkg liszt
  • 2 banán
  • 3 evőkanál rum
  • 6 tojás
  • 18 dkg kristálycukor
  • A töltelékhez:
  • 1 csomag zselatin (10g)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2,5 dl tej
  • 4 tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 1/2 dl rum
  • 2,5 + 2,5 dl habtejszín (cukrozott)
  • 8 dkg ribizlilekvár
  • 4 banán

Elkészítés

Elkészítés: Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk és lisztezünk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A tésztához a kakaót és a lisztet összekeverjük. A banánokat a rummal pépesítjük. A tojásokat a cukorral habos masszává dolgozzuk (10 perc), majd a banánpépet kanalanként belekeverjük, utána a lisztet is. A tortaformába töltjük, és 40 percig sütjük. A tortaformában hagyjuk kihűlni.

Ha kihűlt, leemeljük a tortáról a karikát, a tetejére borítunk egy tálat és megfordítjuk. Leemeljük a sütőforma alját, és letakarva 4-6 órát pihentetjük.

A krémhez a tejet a vaníliás cukorral felforraljuk. A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, apránként hozzáadjuk a vaníliás tejet, és gőz fölött besűrítjük. Levesszük a gőzről, és hozzákeverjük a rumot. A zselatint elkeverjük 0,5 dl vízben, majd 3-4 evőkanál krémet keverünk hozzá, hogy feloldódjon, és a többi krémhez keverjük. Hideg vízbe állítva kihűtjük. 2,5 dl tejszínt habbá verünk, és a krémhez keverjük.

A tortalapot kettévágjuk, az alsót megkenjük a felforrósított lekvár felével, kirakjuk 2 felkarikázott banánnal, egy tortagyűrűt helyezünk a lap köré, és rákenjük a krém felét. Majd ráhelyezzük a másik tortalapot, amit szintén megkenünk a maradék lekvárral, kirakjuk a 2 felkarikázott banánnal, és a maradék krémet rásimítjuk. Hűtőbe tesszük 2-3 órára.

A díszítéshez 2,5 dl habtejszínt habbá verünk. A tortáról eltávolítjuk a tortagyűrűt, 4-5 evőkanál habbal bevonjuk az oldalát. A többi habot csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és ezzel díszítjük a torta tetejét. Olvasztott csokival le is folyathatjuk, vagy reszelt csokival megszórhatjuk, esetleg gyümölccsel dekorálhatjuk.

Megjegyzés

Nagyon finom és nem mindennapi. A családom kedvence. Ünnepekkor mindig ezt készítem. Időigényes, de megéri.
- ciluska77

Ezek is érdekelhetnek

Friss