Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mit készítsek rukkolából? Ötletek, tippek, receptek!

A tavaszi, nyári időszakban érdemes a klasszikus alapanyagok mellett egy-egy csomag rukkolát is beszerezni. A bormustár ugyanis egyszerre több funkciót is betölt a salátáinkban: egyrészt zöld leveleivel bővíti a kínálatot és erőteljes aromájával hozzájárul a salátánk komplex ízvilágának kialakításához.
Mitől egyedi a rukkola?

A rukkola sötétzöld leveleiben található olajak ugyanis olyan sajátos, karakteres ízt kölcsönöznek ennek a növénynek, amely alkalmassá teszi a rukkolát arra, hogy ne csak kevert salátákban találjon otthonra, hanem önállóan is fogyasztható legyen. A borsmustár diós, földimogyorós zamatát némi csípősség is kiegészíti. Ha kifejezetten erre a csípősségre vágyunk, akkor nagyobb, erőteljesebb leveleket vásároljunk, a zsenge, friss hajtásoknak még sokkal lágyabb az íze.

Hogyan használjuk a rukkolát?

Erőteljes aromája miatt érdemes odafigyelni a rukkola mennyiségére mind a salátákban, mind a szendvicsekben, mind a különféle olaszos hangvételű fogásainknál. Akkor járunk jó úton, ha a rukkola nem elfedi vagy elnyomja a többi hozzávaló ízét, hanem azokkal együtt muzsikál. A borsmustár jó ízesítője a különféle tésztaételeknek, kerülhet spagettihez, megszórhatjuk vele a frissen sült pizzánkat, adhatunk belőle néhány levélnyit a lasagne mellé, de természetesen a rizottóhoz vagy más rizses fogásokhoz is kerülhet rukkola, dekoráció és extra fűszer gyanánt.

Fűszerezzünk rukkolával!

A rukkolát – a zöld fűszereinkhez hasonlóan – különféle mártások, krémek készítéséhez is felhasználhatjuk. Rukkolával gazdagítható a házi vajkrém, bármilyen - krémsajt vagy túró alapon nyugvó - kence, borsmustár kerülhet a friss házi sajtjainkba, felhasználhatjuk a különféle pácainkhoz. A formás zöld leveleket összedolgozhatjuk egy kevés dióval, olíva olajjal, parmezánnak, fokhagymával és készíthetünk belőle rukkola pestót. A kész pestó azután felhasználhatjuk különféle ételeink pácolására, adhatjuk kifőtt tésztához, ízesíthetünk vele krémleveseket, főzelékeket, egytálételeket is.

Ezek is érdekelhetnek