Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rózsa palacsintából

60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A palacsintatésztához:
  • 35 dkg liszt
  • 2 egész tojás
  • csipet só
  • 1 teáskanál cukor
  • tej és szódavíz
  • A töltelékhez:
  • darált dió
  • porcukor
  • reszelt citromhéj
  • baracklekvár
  • A borsodóhoz:
  • 2 dl fehérbor
  • 1 dl víz
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja
  • 1 teáskanál liszt
  • 10 dkg cukor
  • 2 db tojás

Elkészítés

Elkészítés: A palacsintatésztát kiverjük a hozzávalókból. A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét külön keményre verjük fel. A tojássárgákat, a lisztet, a sót, a cukrot annyi szódavízzel és tejjel(felesen használtam) keverjük ki, hogy se híg, se sűrű ne legyen. Végül hozzákeverjük a tojásfehérjehabot, amitől könnyűvé válik a palacsinta. A palacsintákat kisütjük egyenként.

10 db palacsintára lesz szükségünk a rózsához, a maradékot külön elfogyasztjuk.

Egy lapos tányérra 6-8 erős, fehér fonalat fektetünk, ráborítunk 1 palacsintát, meghintjük porcukorral, citromhéjjal ízesített darált dióval. Most következik a 2. palacsinta, amelyet lekvárral kenünk meg. A következőre megint diós töltelék kerül, s ezt így folytatjuk, míg a palacsinta el nem fogy. Most aztán a fonalakat felül olyan szorosra kötjük össze, hogy a tészta rózsához hasonló alakot nyerjen.

Beletesszük annyi olvasztott vajba, hogy kb. a 1/3 rész magasságig érjen, és a tűzhely tetején szép sárgára sütjük.

Tálaláskor a fonalakat eltávolítjuk, borsodóval vagy tejsodóval tálaljuk.

A borsodóhoz a bort vízzel, a citrom héjával, a tojássárgákkal, a reszelt citromhéjjal és a citromlével, 8 dkg cukorral, liszttel kikeverjük, majd felforraljuk. A tojásfehérjéket a 2 dkg cukorral keményre verjük, és lazán hozzákeverjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss