Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezzel a trükkel virágba borul a kerted: filléres alapanyag kell hozzá

default user icon
MME
A dugványozásnak ezzel a különleges módszerével akár már egy szál rózsából is lehet bokrot nevelni. Mutatjuk, milyen alapanyag kell hozzá!

Ha régi vágyad, hogy sok-sok rózsabokor ékesítse a kerted, akkor itt a remek módszer a megvalósításhoz. Egyetlen szál rózsából két tő is kinevelhető, ha betartjuk a lépéseket. Amire szükségünk lesz, az nem más, mint rózsánként egy szem krumpli. Elképesztő, de működik!

 

 

Miért éppen krumpli?

A dugványokat folyamatosan nedvesen kell tartani, hogy a gyökeresedés meginduljon. Ezt biztosítja a krumpli, később pedig tápanyaggal is ellátja a tövet – olvasható a ripost cikkében.

Hogyan álljunk neki?

Első lépésként elő kell készíteni a rózsaszálat és a krumplit. A virágot le kell csupaszítani, hogy csak a szár maradjon, se virág, se levél, se tüske. Ez az ideális a fejlődéshez, mert így a növény minden energiát arra tud fordítani, hogy gyökeret eresszen.

Ezután a krumpli közepébe fúrunk egy lyukat, és ebbe szúrjuk a rózsaszárat.

Végül el kell ültetnünk a dugványt egy virágládába, vagy rögtön a kertbe, a rózsabokor leendő helyére.


Mire figyeljünk ültetéskor?

A krumplinak ásott gödörbe szórjunk homokot, ez ugyanis elősegíti a nedves környezet fenntartását. A homokra helyezzük a krumpliba szúrt rózsát, és takarjuk be földdel, úgy, hogy nagyjából a szár fele látszódjon ki. Ezután pedig már csak a rendszeres locsolásról kell gondoskodni, fontos, hogy mindig nedves legyen a talaj, mert így tud a növény gyökeret ereszteni.

Ha ezeket betartjuk, őszre színpompás rózsabokrok díszítik majd a kertet.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss