Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rothschild kuglóf citromos mázzal

MME MME
1 5/5
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 30 dkg margarin
  • 28 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 tojás
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 30 dkg finomliszt
  • 10 dkg magozott, puha aszalt szilva
  • 5 dkg törökmogyoró
  • 5 dkg dió
  • 5 dkg mazsola
  • 8 dkg étcsokoládé
  • A forma kikenéséhez:
  • margarin
  • finomliszt
  • A citromos mázhoz:
  • 20 dkg porcukor
  • 0,5 dl frissen facsart citromlé

Elkészítés

Elkészítés: 1. A puha (szobameleg) margarint a cukor kétharmadával meg a vaníliás cukorral habosra keverjük. A tojások sárgáját egyesével beledolgozzuk. A sütőport a liszttel összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk.

2. Az aszalt szilvát négybe vágjuk, a törökmogyoróval, a félbetördelt diógerezdekkel, a mazsolával és a kis kockákra darabolt csokoládéval együtt a tésztába keverjük.

3. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is hozzáadjuk. Egyharmadát a kuglóf masszájához adjuk, jól összekeverjük, a többi tojáshabot pedig már óvatosan forgatjuk bele.

4. Margarinnal kikent, belisztezett kuglófformába simítjuk, majd előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 fok, légkeveréses sütőben 170 fok) kb. 1 óra 10 percen át sütjük. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük: ha nem tapad rá ragacsos massza, akkor jó.

5. Amikor a kuglóf kihűlt, citromos mázzal bevonjuk. Ehhez a porcukrot a citromlével, habverővel addig keverjük, míg sűrűn folyós lesz. Egy kisebb tepsire rácsot fektetünk, s erre átrakjuk a kuglófot. A citromos mázat rácsurgatjuk. Ami lefolyik róla, az a tepsiben összegyűlik, így újra a kuglófra locsolhatjuk. Dermedni hagyjuk, végül forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.

MENNYISÉG: 12 SZELET
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 2 ÓRA
ENERGIATARTALOM: 587 KCAL/SZELET

Ezek is érdekelhetnek