hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Durva! Borzalmas fájdalmakkal vitték kórházba a világ legerősebb csilijéből fogyasztó férfit

default user icon
MTI
Súlyos fejfájással került kórházba a világ legerősebb chilijét elfogyasztó férfi egy amerikai csilievő verseny után.

A 34 éves férfi a Carolina Reaper nevű csilifajtából fogyasztott egy New York állambeli versenyen.A "pusztító fájdalommal járó" fejfájás a következő napokban jelentkezett nála - írta a BBC hírportálja.

Esetét bemutatták a BMJ Case Reports című szaklapban mint az első olyan alkalom, amelynél a fejfájás kapcsolatba hozható a csilipaprika fogyasztásával.

A férfit ellátó orvos felhívta a figyelmet arra, hogy azonnal orvoshoz kell fordulni, amint valaki csilipaprika evését követően hirtelen fejfájásrohamokat tapasztal. A rohamszerű fejfájást, ugyanis az agyba vért szállító erek hirtelen összeszűkülése okozta, ezt a tünetegyüttest RCVS-ként, azaz reverzibilis cerebrális vazokonstrikciós szindrómaként ismeri a tudomány.

A férfinél a paprika evése után közvetlenül öklendezési inger jelentkezett. A következő napokban súlyos nyaki fájdalmat tapasztalt az egész testét legyengítő fejfájásrohamokkal, melyek alkalmanként néhány másodpercig tartottak.

Fájdalma olyannyira felerősödött, hogy elment a sürgősségi osztályra, ahol különféle neurológiai vizsgálatoknak vetették alá, de minden eredménye negatív volt.

A CT-vizsgálat után megállapították, hogy agyának több artériája összeszűkült, így diagnosztizálták nála az RCVS-t. A szindrómának nincs mindig egyértelmű oka, de jelentkezhet néhány gyógyszerre vagy illegális drogra adott reakcióként is.

Ez volt az első eset, hogy csili fogyasztásával hozták összefüggésbe a szindróma jelentkezését. A cayenne-i bors fogyasztását korábban már kapcsolatba hozták a hirtelen szívkoszorúér-elzáródással és a szívrohammal.

Az öt héttel később megismételt CT-vizsgálatok szerint a csilit fogyasztó férfi artériái újra normális állapotukba tértek vissza.

Jó tudni...

A Carolina Reaper 2013 óta hivatalosan is a világ legerősebb paprikája cím büszke tulajdonosa. A rendőrségi paprikaspray erejével vetekszik. A neten számtalan videó kering bátor tesztelőkről, akik szinte mind megbánták tettüket, íme egy lány, aki bevállalta a carolina reapert:

SZERETED, HA CSÍP? AKKOR EZEKET A PAPRIKÁKAT PRÓBÁLD KI! >>> 
ELMEBETEGEK, DE BÁTRAK! MÉREGERŐS CSILISZÓSZOKAT KÓSTOLT A TESZTCSAPAT >>> 
ILYEN HATÁSSAL VAN A SZERVEZETEDRE, HA CSÍPŐS ÉTELEKET ESZEL >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss