Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Roppanó, esti nasik - vajas kekszeket teszteltünk

Vannak, akik a háztartási kekszekkel is boldogan elvannak, de azért ez viszonylag ritka. Az épp picivel extrább igényeket tökéletesen kielégíti viszont a vajas kekszek világa. Körülbelül 12-13%-os vajassággal rendelkeznek és ezenkívül semmi extra nincsen bennük.

Héten ezek közül gyűjtöttünk 6 különböző példányt. Sokaknál ez a nasi éjszakai zug elemózsiának is számít, így leteszteltük, hogy az egyes példányok mekkora „hangrobbanást” eredményeznek, ha eltörnek, ergo elkezdjük enni őket. Az alapháttérzajt figyeltük, hogy azt a szintet hány decibellel rúgja meg, ha reccsen a dolog. Az alap háttérzaj 28 decibel volt, az adatoknál azt írtuk le, hogy mennyit adott ahhoz.

Covo

Szemet gyönyörködtető „BUTTERKEKS” felirat díszeleg minden egyes példány közepén. Első roppantás után azonnal érzünk szánkban egy lágy vajas ízt, ami kifejezetten természetesnek tűnik. Nem nevezhető száraznak, de keksznek tökéletes még beleillik a sorba. Egyetlen érdekessége, hogy annyira nem érezzük tömörnek, picit lazább az állaga. Törésnél viszonylag hangos hangeffektet produkál, így este óvatosan vele.


Adatok: 200 gramm, vaj 13%, roppanás ereje pluszban 20 dB, 249 Ft

"AZ EPER SEJTELMESEN FIGYEL CSUPÁN A HÁTTÉRBŐL' - IVÓJOGHURTOKAT TESZTELTÜNK

Sondey

Itt egy saját márkanév feliratú keksszel találkozhatunk, ha a Sondey-t választjuk. Meglepően halk és mély puffanó hanghatás kíséri, amikor eltörik, azaz ez kiváló sunyikeksz lehet éjszakára. Ízében enyhe vajasság figyelhető csak meg, viszont cserébe meglepően vaskos és tömör a keksz. Érzetre mintha megpakolták volna rendesen, viszont méretre a többitől nem igazán tér el.


Adatok: 200 gramm, vaj 13%, roppanás ereje pluszban 15 dB, 249 Ft

Tesco

Koestlin felirat köszönt minket a kekszről, amikor rápillantunk. Öhm, ha minden igaz ez egy horvát élelmiszergyár neve, szóval gyanúsan tőlük veszi a Tesco. Elsőre gyorsan visszakaptuk kezünkbe a kekszet, hogy megnézzük, tuti jót vettünk-e?! Elsőre inkább egy fahéjas karácsonyi bemelegítő keksznek tűnik. Éppen hogy érezni rajta csak egy kevéske vajas beütést. Utóízében megindul egy édesebb irányba, ami még inkább az ünnepi hangulatot idézni meg szánkban. Kellően kemény, így nem csoda, hogy hangra szinte robban, azaz ezt sem jó dugikeksznek rejtegetni.


Adatok: 250 gramm, vaj 12%, roppanás ereje pluszban 19 dB, 319 Ft

Bahlsen

Már a csomagolás hirdeti az igét, miszerint ez az eredeti ős német recept alapján készült. Gut, gondolnánk az első falat után, de szépen csendben, ahogy telnek az értékes másodpercek elcsendesedik előbbi gondolatunk. Éppen vajas, kicsit száraz, legalább megüti éppen azt a szintet, amit egy mezei natúr háztartási keksz tud nyújtani. Nagy élményeket nem nyújt, pedig tuti a németek minden szenvedélyüket belerakták! Egyetlen előnye, hogy csendben roppan, annak ellenére, hogy kicsit szárazabb.


Adatok: 100 gramm, vaj 12%, roppanás ereje pluszban 16 dB, 359 Ft

"EGY HÉV MEGÁLLÓBAN ROSKADOZÓ BÓDÉBAN IS JOBBAT TUDNAK ÖSSZERAKNI" - BOLTI HAMBURGEREKET TESZTELTÜNK

Finest Bakery

Szerencsénkre a legjobb pékség is gyárt vajas kekszet, így kipróbáltuk jól. Érdekesen vajas, mert elsőre megjön tisztán az íze, de azonnal picit átkap egy édesebb kekszes irányba, de a háttérben gondosan ott figyel folyamatosan a vaj aromája. Állagra recseg-ropog, aminek oka nem más, mint hogy szárazabb fajta. Utóízében megjelenik egy érdekes elem, ami inkább csak arctorzulást eredményez, mint örömet.


Adatok: 2x200 gramm, vaj 13%, roppanás ereje pluszban 21 dB, 499 Ft

Spar

Butterkeks jutott erre, de így sokadik alanyként különösebb nagy meglepetést nem okoz. Mikor ketté kapjuk, akkor inkább tompa puffanásként törik és nem reccsen, ennek oka talán a jó eredmény ilyen téren. A vajas élmény perfekt benne, annyi a csel benne, hogy 2-3 másodpercig kell rá várni. Utóízében egy csipet édesség beugrik, de közel nem annyira, hogy nagyon édességnek hasson a dolog.


Adatok: 2x200gramm, vaj 13%, roppanás ereje pluszban 16 dB, 549 Ft

Ítélet

Abban az esetben, ha az íz számít leginkább, ami valljuk be a legtöbbször igaz, akkor a Covo márkanév alatt pörgetett termék a heti tesztcsapat szerint a nyerő. Közvetlenül mögötte a Spar jön, aminél némi türelemre van szükség, hogy meglegyen a vajas érzés. A Sondey a harmadik, ami már kevésbé hozza a vajas mennyországot.



Akkor viszont, ha éjjel a sötétség leple alatt akarunk egy kicsit burkolni, mindezt természetesen csendben, akkor a Sondey az elsődleges befutó, mert az a leghalkabb roppanás közben. A Spar szintén jó ilyen téren, tehát ha a kettő szempontot összevetjük, akkor az együttes bajnok ez lenne. 

  1. Covo
  2. Spar
  3. Sondey
  4. Bahlsen
  5. Tesco
  6. Finest Bakery

Ezek is érdekelhetnek

Friss