Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ropogtassunk egészségeset! Így dobd fel a csonthéjas magvakat

default user icon
MME
Egy felmérés szerint a magyarok többsége csak a napi ajánlott rostbevitel felét fogyasztja el, pedig a ballasztanyagok, azaz azok az élelmi rostokat, amelyek jelentősebb kémiai hatás nélkül haladnak át az emésztőrendszerünkön, nélkülözhetetlenek az egészség megőrzéséhez.

Ilyen élelmiszer például az alma, a puha húsú gyümölcsök, a zab, a borsó, a bab, és a csonthéjasok, utóbbira pedig hoztunk is néhány tippet, amivel a beszerzést és a fogyasztást is megkönnyítjük, ízletesebbé tesszük.

Vásárlás, tárolás

A héjon szabad szemmel is jól látható a penészesedés, ezért ügyeljünk rá, hogy egészséges darabokat vásároljunk. A friss dió viszonylag nehéz, mert a bél még nem száradt össze. A mandula megrázva zörög, ha nem friss. Száraz, szellős helyen, zsákban, vászonzacskóban, vagy kartondobozban tároljuk őket.

Amennyiben dió- vagy mandulabelet veszünk, figyeljünk arra, hogy ne legyen molyos. Otthon egy papírzacskóban a hűtőszekrénybe, vagy a fagyasztóba is betehetjük, így kevésbé avasodik meg, és akár egy évig is eláll.
Tipp: Azzal kalkuláljon, hogy 1 kg héjas dióból kb. 500 g dióbelet nyerhet.

Sósan és édesen

Az olajos magvakkal kiválthatók az olyan kevésbé egészséges nassolnivalók, mint a kekszek és a csipszek. A pörkölt változatok pár perc alatt elkészíthetők, és mennyei illatot varázsolnak a lakásba.

Sós-csilis: Teflonedényben pirítsunk meg 100 g magot, mandulát, diót és mogyorót vegyesen. A mandulát előzőleg dobjuk forró vízbe, hogy a héja könnyen eltávolítható legyen. Spricceljük meg vízzel, majd szórjuk meg 20 g sóval és 1 csipet őrölt csilipaprikával. Forgassuk össze, és pirítsuk tovább egy rövid ideig. A csilit ízlés szerint más fűszerrel is helyettesíthetjük. 

Cukros-fahéjas: Az előző receptet ismételjük meg, de só helyett 100 g cukor és 1 ek őrölt fahéj keverékével szórjuk meg a mandulát a serpenyőben. Közben többször is spricceljük meg vízzel, hogy a cukor körbevonja a szemeket. Amikor kész, hempergessük meg újra cukorban, és szedjük ki sütőpapírra hűlni.

Mézes finomság

Diót, mandulát, natúr pisztáciát pirítsunk meg száraz serpenyőben, és öntsük befőttesüvegbe. Akár felváltva rétegezhetjük is őket, mert így mutatósabb lesz az elkészült nyalánkság. Evőkanállal adagoljunk rá mézet, hogy minden helyet kitöltsön, és a magokat teljesen ellepje. Lezárt üvegben sokáig eláll.

Ezek is érdekelhetnek

Friss