Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ropogós pulykakockák színes körettel

default user icon
MME
A téli szürkeségben és hidegben szeretek szemvidító, színes, izgalmas ételeket készíteni, néhány apró trükkel meglepő, mégis egyszerű fogásokat kitalálni.

Igazából sertésvelővel szerettem volna elkészíteni ezt az ételt pulykamell helyett. Meglepetésemre nem kaptunk a hentesnél, így maradt a pulyka!

A 90-es években szinte minden vendéglő étlapján szerepelt a rántott velő, sültburgonyával és tartármártással, ebből következett ugye a velővel töltött sertésszelet rántva, hasonló köretvariációval. Én ez idő tájt a Pick Protokoll éttermében dolgoztam, ahol minden nap friss vágásból érkezett a velő. Rengeteget eladtunk! Lehártyáztuk, bepaníroztunk és megsütöttünk forró sertészsírban. Mostanra nehezebb lett beszerezni, és az éttermekben is ritkábban szerepel! Sajnos.

Pulykamellet persze szinte bármikor és bárhol kaphatunk! :) De hogy mégse legyen olyan szokványos, ezzel is játszhatunk kicsit, hogy különlegesebb fogást, ízkombinációt kapjunk. Én most kéksajttal gazdagítottam a húst, és húsgombócok helyett kockákat sütöttem.

A köret pedig rém egyszerűen elkészíthető, mégis izgalmas és nagyon mutatós. Ajánlom kipróbálásra!

Ropogós pulykakockák gránátalmás gyöngyhagymával és karfiolpürével

Hozzávalók:
30 dkg darált pulykahús
4 dkg kéksajt
2 tojás
liszt
zsemlemorzsa

bors
olaj a sütéshez

A körethez:
1 kis fej karfiol
1 evőkanál vaj
1 kis fej pagoda vagy romanesco karfiol

1 evőkanál vaj

A gyöngyhagymához:
1 dl gránátalma szirup vagy 1 gránátalma
10 dkg ecetes gyöngyhagyma

Elkészítés: A gyöngyhagymát előző nap leszűrjük, felöntjük a gránátalmaszörppel. Ha friss gránátalmával dolgozunk, akkor nem szűrjük le a hagymát, hanem 1 kanál mézzel és a gránátalmamagokkal összekeverjük. Legalább 24 órát érleljük, de lehet akár 48 is.

A darált húst összekeverjük a belemorzsolt sajttal, sóval és borssal. Fólia segítségével hosszú, keskeny rudat formázunk, és ujjunkkal szögletes hasábbá formázzuk, és betesszük a fagyasztóba annyi időre, hogy már fagyos, de még vágható legyen.

Közben a rózsáira szedett karfiolt külön megfőzzük sós vízben, majd leszűrjük, a vajjal összeturmixoljuk. A romanesco karfiolt is rózsákra szedjük, és leforrázzuk, majd tálalás előtt vajban átforgatjuk.

A fagyott húshasábokat felkockázzuk, fagyottan bepanírozzuk a kockákat, hogy megőrizzük a formát, és forró olajban (vagy kacsazsírban) lassan kisütjük.

A húskockákat a karfiolpürével, a vajas pagodakarfiollal és a leszűrt gyöngyhagymával tálaljuk.

A pagodakarfiol világoszöld színű, romanesco és shanon karfiolként is ismert. Nagyon látványos és tetszetős, ízében nem tér el a hagyományos fehér karfiolétól. Ha a főzővízbe szódabikarbónát teszünk, megőrizhetjük szép zöld színét! A karfiolban kevés a kalória, 100g karfiolban 30kcal van csupán, ráadásul a legkönnyebben emészthető káposztaféle. A krumplipürét néha felválthatjuk vele. :)

A gránátalma nagy kedvencem. Izgalmas, hogy egyszerre lédús és ropogós, cinóbervörös színe nagyon feldobja nem csak a desszerteket és a koktélokat, de salátákat is, jól illik sültekhez, salátákhoz. Édes, illatos, régen Egyiptomban bort is készítettek belőle. A gránátalmaszirup színezéshez és ízesítéshez is nagyon sokoldalúan használható, esetünkben a savanyú gyöngyhagymát meglágyítja, kellemesen pikánssá teszi.

Ezek is érdekelhetnek

Friss