Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ropogós-habos szilvás pite

> 90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 23 cm átmérőjű, kerek piteformához:
  • A tésztához:
  • 25 dkg rétesliszt
  • 6 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg vaj
  • A töltelékhez:
  • 25 dkg érett kékszilva
  • 10 dkg fekete áfonya
  • 1/2 gránátalma
  • 2 evőkanál darált dió
  • A habréteghez:
  • 3 kisebb tojásfehérje (vagy 2 nagyméretűé)
  • 10 dkg kristálycukor
  • 5 dkg darált dió
  • 1 tasak vaníliás cukor

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a lisztet tálba szitálom, hozzáadom a cukrot, a sót, az apróra vágott hideg vajat, és gyors mozdulatokkal finom morzsává dolgozom. Ekkor hozzáadom a kissé felvert egész tojást. Labdává gyúrom, és 1 órára fóliába csomagolva beteszem a hűtőszekrénybe.

A pihentetés ideje alatt előkészítem a gyümölcsöket. A szilvákat kimagozom, nagyjából 1,5 cm-es kockákra darabolom. A gránátalmából kiütögetem a magokat. Az áfonyát megmosom, megszárítom. A háromféle gyümölcsöt összekeverem.

A tojásfehérjéből elektromos habverővel lágy habot verek kb. 2 perc alatt, majd folyamatos keverés mellett óvatosan hozzáadagolom a kristálycukrot és a vaníliás cukrot. A fényes, habos krémhez a végén adom hozzá a darált diót – alaposan elkeverem.

A pihentetett tésztát két fólialap között akkora körlappá nyújtom, hogy kényelmesen kibélelhessem vele az előzetesen sütőpapírral borított piteformát úgy, hogy a széleire is jusson tészta. A kilógó részeket nyújtófa segítségével levágom. A tészta alját villával néhány helyen megszurkálom, a 2 evőkanál darált diót szétterítem rajta. Erre halmozom a színes gyümölcstriót, majd egyenletesen eloszlatom rajta a diós habot.

175 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 35-40 perc alatt világos pirosra sütöm. Ha közben erősen pirulni kezdene a teteje, a sütési idő végéhez közeledve sütőpapírral borítom. Rácson hagyom langyosra hűlni.

Megjegyzés



További fotókat és érdekességeket Habliliom blogjában találsz! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss